Те научават за планетите и звездите през игри и различни предизвикателства. Опознават вселената и света около себе си не просто с учене, но и с опити. Те са младите експериментатори от клуба „Забавна астрономия“ в Стара Загора.

С тях ви срещаме в рубриката „Младите надежди“.

 

Снимка: bTV

Пепа Ганчева се влюбва в астрономията още в 6. клас, завършва физика, а от 36 години вдъхновява младежите на Стара Загора да мечтаят към звездите, води школи в обсерваторията в града, а с клуба „Забавна астрономия“ се занимава вече осма година.

Снимка: bTV


„Децата много се интересуват от проблемите на Космоса. Гледат филми, разбрали, че ще станем на спагети, като влезем в черна дупка, обаче питат кой ще изяде спагетите след това“, казва с усмивка Пепа Ганчева.

Снимка: bTV

За да въвлече от малки до големи към астрономията, законите, явленията, Пепа Ганчева постоянно сблъсква своите ученици с любопитни предизвикателства. Една от най-желаните игри в клуба е космическа версия на играта „Стани богат“, в която младежите проверяват знаят ли достатъчно за Вселената.

Не само с игри, но и с изследователска работа се развиват членовете на клуба „Забавна астрономия“. Последният награден проект е механична разработка на модел за откриване на екзопланети или планети, които се намират извън Слънчевата система.

Снимка: bTV


В своя клуб Пепа Ганчева се стреми да развива интереса на децата и младежите към Космоса като насърчава тяхното участие по различни състезания, подготвя първенци и за националната Олимпиада по астрономия.

„Първите олимпийци на България бяха старозагорски. Много ми се иска да помогна сега да направим пак няколко олимпийци“, казва преподавателката.

Снимка: bTV

Освен астрономията, в клуба се развиват и млади експериментатори в света на физичните явления. Най-любимата част на участници и преподаватели остават лагерите, които клубът провежда из страната, в които заедно наблюдават звездното небе.

Снимка: bTV

Пепа Ганчева не очаква от своите ученици да се превърнат в астрономи, но се надява, че любовта към звездното небе и искрата науката няма да угаснат в техните очи.