Тази седмица рубриката „Роден край” гостува на родното място на актрисата Стефка Янорова – Стара Загора

Снимка: btvnovinite.bg

„Миналият век, когато на гости в Стара Загора идват Георги Иванов и Николай Рукавишников, астронавтите. Местното ръководство решават да ги направят почетни граждани и се чудят какви подаръци да им направят – събират сесия художници, които изработват ключ, който да бъде подарен на Георги Иванов и на Рукавишников. Баща ми, който е бил един от изпълнителите, е направил един и за нас. – Каменоделец е бил. – Майка ми също, сподели актрисата.

Магията на разходката с Стефка Янорова започва на езерото Загорка. Тя заяви, че винаги, когато е имала някакви много силни вълнения е идвала тук, за да осмисли преживяното.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние имахме една компания от Френската гимназия, доста сериозна, и понякога идвахме тук нощно време да се къпем, защото беше много забранено, и това, разбира, се беше изключително вълнуващо. Стара Загора е с дъх на … - на липи. То е ясно! И на самардала”, посочи артистката.

Стефка Янорова запозна екипа на bTV с хората, чрез които за нея Стара Загора живее и се променя за добро. Първо ги среща с отец Йордан, защото, по думите ѝ, това е човек, който изцяло се е отдал на обществото в Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е храм, посветен на Майка Богородица и е най-големият храм в Старозагорска епархия. В квартал „Зора” ние имаме кухня, в която освен столова има и специален отдел за готвене. Сега имаме доброволци, които с помощта на приятели носят продукти. Това е един от кварталите с най-бедното население, така да го кажем, дано не обиждам някого, но истината е, че там са млади семейства. Там са жилищата едни от най-достъпните като цена, много хора, които идват в Стара Загора започват оттам”, дипълни Стефка Янорова.

Снимка: btvnovinite.bg

След това актрисата показа г-жа Сотирова, неин учител във Френската гимназия. По-късно става директор на гимназията, а сега е заместник-кмет  по култура и хуманитарни дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

„През 2009 г., сградата на музея, която е с форма на пясъчен часовник, беше определена с награда за най-добра архитектурна сграда. Мястото е продължението на Декуманоса и всъщност тази улица води, Античната улица води към стената на античния град Стара Загора. Д-р Евгени Желев наричаше това място Квадрат на духа. Защото тук е музеят, срещу нас е галерията, от другата страна е Операта и Драматичният театър, което прави наистина едно духовно място и то не е случайно избрано, но когато имаме такива наследници на град Стара Загора, той със сигурност ще бъде и в развитието си много духовен” заяви актрисата.

Снимка: btvnovinite.bg

От Стара Загора са също оперните певици Анна Томова-Синтова и Веселина Кацарова. Актьорите Стафан Вълдобрев и Станимир Гъмов. Журналистите Антон Хекимян и Венелин Петков. И понеже хората правят града, а делата им му вдъхват живот, затова и Стефка Янорова заведе екипа на bTV на едно специално място, където грижата за другите е в основата. Място, с което се запознава само преди няколко години, но сърцето й остава там.

Кое е то и защо Стара Загора е прочут като град на поетите – вижте във видеото!