„Ние сме пазители на това богатство и трябва с чисти ръце и чисти помисли да пренесем традицията през вековете” – така представи последния ден от Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019" главният художествен ръководител на ансамбъл „Родопа” - Адриан Петров.

Снимка: Ладислав Цветков

Той обясни, че за своите 60 г. история, ансамбълът е обиколил целия свят. Формацията има готови изпълнения от повече от 300 песни, а освен това поддържа оркестрална и художествена програма.

Снимка: Ладислав Цветков

Самата Валя Балканска започва в ансамбъл „Родопа” преди повече от 30 г.  По думите на Петров тя е запазила своята скромност и непринудено поведение през годините.

За ръководителя съборът е задължаващ миг: „Точно когато се изправяш пред Бога. Без любовта – родопчанинът нямаше да оцелее”.

Петров сподели, че през септември и октомври ансамбълът продължава с изпълненията из страната.

Снимка: Ладислав Цветков

Хиляди се събраха на тазгодишния събор. Пред камерата на bTV присъстващите споделиха, че са дошли на Рожен с желанието да усетят българския дух и родната традиция.

Въпреки че са били извън граница – посетителите на събора подчертаха, че именно българските традиции са най-важни, защото те съхраняват духа през вековете.