Бяхме изненадани от реакцията на „Сиела Норма“ и се надяваме да се договорим. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

„Сиела норма“ е фирмата, която достави 9600 машини за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. Сега от нея се очакваше да осигури още 1500 устройства за предсрочния вот на 11 юли, на който машинното гласуване е задължително в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина.

ЦИК определи цена от 6,5 млн. лв. за доставката на допълнителните машини, но вчера от фирмата поискаха двойно повече – 15 млн. лв. Аргументът е, че колкото по- малко количество се поръчва от тайванските устройства, толкова по-висока е цената.

„За да вземем решението за максимална прогнозна стойност, сме се ръководили от пазарни проучвания за стойността на машините, от експертна помощ за сумата за модификация на софтуера и от базата за на над 9600 устройства, които вече са доставени“, обясни Матева.

ЦИК са поканили на преговори представители на фирмата и се надяват да се договорят с тях. Говорителят на ЦИК напомни, че за предишната доставка от компанията са поискали 42 млн. лв., но в крайна сметка са се договорили за 36 млн. лв.

„Ако все пак „Сиела норма“ откаже, ще търсим доставка на устройства по друг начин и друг изпълнител за модифициране на софтуера“, обяви Матева.

Гледайте цялото интервю във видеото!