В поредицата „Роден край” актьорът Ненчо Илчев разходи зрителите на „Тази събота и неделя” из родното си село Момчиловци.

Той показа любимата си уличка – мястото, на което е израснал и на което е преминало детството му. В къщата той представи семейството си и почерпи екипа на bTV с домашна баница родопско кисело мляко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можете да дойдете в Момчиловци и да не опитате от киселото мляко на Момчиловци. Това си е наистина мляко, заквасено снощи и днес е станало. На майка ми, тя го направи специално за вас”, каза Илчев.

Снимка: btvnovinite.bg

От терасата на актьора се показва една уникална гледка на Родопа планина. „До към 16-17 години тази уникална гледка е била пред очите ми и няма как след това човек да не иска да се върне и да стои пред Родопа планина. Вие сте първите гости на това барбекю, което направих наскоро”, сподели артистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той разказа, че дворът е бил първата сцена, на която е показал артистичните си заложби, а родителите му са били публика.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз обичам да събирам стари неща. Даже едно време правих музей в тази стара къща, тя почти вече е разрушена. Там бях направил музей и ходихме с приятели от селото и събирахме стари предмети.И това продължи с годините и станах колекционер на илюзионни реквизити”, каза актьорът.

Бъдещият музей няма да е първата атракция на Момчиловци. Това е село, което е познато дори чак в Китай, където се продава неговото вкусно кисело мляко.

Снимка: btvnovinite.bg


„Преди десетина години тук в Момчиловци дойдоха представители на една шанхайска компания, които вкусиха нашето кисело мляко. Беше им показано как е заквасено то и те пренесоха този вкус, този модел в Шанхай”, разказа актьорът.

От 21 до 23 септември в Момчиловци ще се проведе фестивал на киселото мляко. Произведено със спецификите на българските традиции, и киселото мляко не е единствената причина, която привлича туристи в селото. Някои от тях идват, за да се докоснат и до животворната му вода.

Снимка: btvnovinite.bg


„Това е едно животворно изворче. То е единственото животворно изворче на Момчиловци, казва се Аязмото. И почти всеки ден, като деца сме идвали тук да пием от самата вода. Защото самата вода е уникална. Тя е такава, че който и да пие от нея, дори огромно количество, не ти става тежко. Тя е излекувала страшно много хора, помогнала е на много хора”, заяви Илчев.

Селото, закътано в сърцето на Родопите, е обградено от защитна стена! Не каква да е, а от храмове! 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това от селцата в Родопите е запазено, защото хората са много вярващи. Аз също съм много вярващ, това може би е от баба ми, баба ми Елена, една много вярваща и добра жена. Майка ми също е много вярваща, но баба ми си спомням всяка вечер, когато ни приспеше и ние легнехме, тя падаше на колене пред едно кандилце, прекръстваше се и се молеше на Бог и на Света Богородица”, сподели актьорът.

Село, изпълнено с вяра и чудеса. Намерило своята ниша в бъдещето от традицията. Място, където дарителството е обичай. Момчиловци - един малък рай.