Вулканите могат да бъдат много красиви и вълнуващи природни обекти. С тях са свързани и редица любопитни факти, които обаче са неизвестни на широката публика.

Именно за тези факти поговорихме с Робин Андрюс, доктор по вулканология. Вулканологията е наука, която изучава вулканите не само на Земята, но и на други планети от Слънчевата система.

„Има вулкани на толкова много луни и планети. Някои вече не са активни, някои са доста активни. Най-големият вулкан, който ни е известен, се нарича „Олимп” и се намира на Марс. Това е вулкан с височина около 21 км. Средната е около 8. Така че е наистина огромен и е с диаметър 1500 км. Какъвто и друг вулкан да вземете, той може да се потопи в този. Но вече не е активен, защото на Марс няма топлина. Ако отидете на Юпитер, тя има една Луна, на чиято повърхност има стотици вулкани и понякога, когато изригват, експлозията е толкова ярка, че засенчва всичко наоколо и лавата се издига толкова високо в космоса, че можете да видите тези изригвания от Земята. Невероятно е, че всичко това се случва в същата Слънчева система, в която сме и ние”, разказва Андрюс. 

Вулканите представляват нагъната земна кора. Техните кратери са като дупки в повърхността, от които виждаме сърцевината на Земята. По тях можем дори да предскажем бъдещето на нашата планета.

„Има един вулкан в Танзания. И в момента, ако си представите там, земните пластове се разделят, движат се много, много бавно. И след няколко милиона години, примерно след десет милиона години, там ще има океан. Нов океан се ражда в момента. Но в този много бавен процес се появяват много странни вулкани. Обикновено, когато си мислим за лавата, тя е червена, оранжево-червена, но там лавата по някаква причина е черна. Това е необичайно. И е много фина, като вода и е много, много студена, съставена от много древни химикали. В този вулкан лавата е толкова студена, че има случай на човек, който е паднал вътре, но е оцелял. Исландия е неописуемо красиво място. Буквално това е земя от огън и лед, защото изобилства от вулкани. Много вулканична земя, но е покрита от лед, макар и все по-малко вече. (...) Винаги съм искал да видя езеро от лава. Хората си мислят, че можеш лесно да намериш такова, защото във филмите във всеки вулкан се виждат. Но такива в света има само 6 или 7. Голяма рядкост са. Много е трудно да се стигне до тях, защото те са река от магма, която още е в земята”, посочва още вулканологът.

„Но сега тъкмо са открили от космоса езеро от лава в Антарктика – на един остров, и е много опасно да отидеш там. Много е снежно, студено, много неприятно пътешествие е да стигнеш до там. Но някой ден, когато някой ще трябва да отиде там и да погледне вътре дали наистина има езеро от лава, защото засега само подозират така, страхотно бих се радвал да съм в тази експедиция. Само да надзърна от върха дали наистина бълбука вътре. Това би било много хубаво! Много искам”, сподели още Андрюс.