Срещаме ви с един от най-великите и най-колоритни фронтмени в историята, вокалиста на „Джудас Прийст“ – Роб Халфорд. Техният концерт е на 17 юли на фестивала „Рок в долината на виното“.

Феновете го наричат "Бога на метъла". Роден е преди 70 години, висок е 1,82 см и твърди, че е човек на вярата. Преди около половин век е първото му излизане на сцената с Judas Priest, 4 години след създаването им. През 1991 г. напуска групата, за да се завърне през 2004-а за радост на многомилионната публика. Преди това обаче, през 98-а, в интервю за MTV най-накрая признава: "Аз съм гей, нима не знаехте?" След години допълва, че е мълчал, "за да не навредя на имиджа им" и от страх "да не унищожа Прийст".
Когато е на сцената, носи по 15 кг кожени костюми, капси, вериги и други реквизити. Казва, че все още сам си бута количката в супермаркета, сам чисти тоалетната и пуска прахосмукачка. И все пак си остава един от най-великите хеви метъл вокалисти в историята.

Какво сте подготвили за концерта в България?
Има толкова енергия и вълнение у нас преди това много специално шоу, защото ние обичаме България. През годините сме имали фантастични преживявания в красивата ви страна с нашите метъл маниаци. Да се върнем в този момент, в който празнуваме 50 години с хеви метъла на Judas Priest, за нас е жестоко. Пичове, ще ви донесем най-доброто метъл шоу, което някога може да видите от Judas Priest.

Подготвили сме селекция от всичките ни любими песни и бихме се радвали да останем на сцената цяла нощ. Ще ви донесем мотора, страхотно светлинно шоу, големия надуваем хеви метъл бик от Бирмингам, който стана голям хит, и всичко онова, което вече се е превърнало в традиция за Judas Priest в последните 50 години.

Най-новият ви албум се казва "50 хеви метъл години музика". Ако 20-годишното ви „аз“ можеше да си поговори със сегашното ви, какво биха си казали? Би ли повярвал на успеха, славата и милионите почитетели?
Ние сме толкова благословени и привилегировани да можем да продължаваме да вършим тази работа. За нас е чест. Но ние никога не забравяме, че дължим всичко на нашите фенове – на вас! Ние не съществуваме без публиката си. Именно те са най-важната съставка, която поддържа вярата в хеви метъла и защитава вярата в Judas Priest. Така че, да, ако бях срещнал Хеви метъл Бог на 10 или 20 години и ме беше попитал "Мислиш ли, че ще продължиш да правиш хеви метъл със същата банда и след 50 години?", бих му казал: "Да, мисля, че ще продължим, защото феновете ни поддържат" – те поддържат Judas Priest живи - толкова силни и стабилни. И това е другата страна на нашето празненство, което ще ви донесем съвсем скоро.

Като говорим за "50 хеви метъл години", коя е хеви метъл страната на славата, коя е тежката страна на клишето "секс, наркотици, рокедрол". И въобще има ли тежка страна на това да си рокзвезда?
Скоро ще стана на 71 и онова, което има най-голямо значение в живота ми сега, е рокендролът или хеви метълът. Аз съм чист и трезвен от 36 години. Мисля, че всички ние в Judas Priest оценяваме, че най-важната част от работата ни, е музиката, която правим и концертите, които споделяме с нашите фенове. Това е основната мотивация на тази банда. И това е велико, защото съм живял дотатъчно в средите на рокедрола, за да осъзная, че сега, повече отвсякога, именно музиката се превърна в основното, което ни определя кои сме. Да, преди години на преден план бяха сексът и наркотиците, и всичко останало. А сега отиваме в поредния хотел, питаме къде е фитнесът, за да потренираме, правим си упражненията.

Вижте целия разговор във видеото горе.