Беларуският драматург и режисьор Андрей Курейчик е принуден да се крие и да напусна страната си заради позицията си срещу Александър Лукашенко. Автор е на онлайн пиесата "Унизените. Беларус". Намира своето убежище в България, а драматично-кукленият театър "Иван Радоев" в Плевен се включва в проекта.  

Курейчик сподели пред „Тази събота“, че не е очаквал след 26 години на диктатура на Лукашенко да има толкова голямо недоволство в страната му.

През август тази година гражданите на Беларус нарушиха своето мълчание срещу президента Лукашенко и вече трети месец протестират неуморно в цялата страна.

"Има две основни грешки, които извърши Лукашенко - едната, че не призна, че има коронавирус и страната не предприе никакви мерки, което доведе до голяма смъртност. Втората е, че заложи на съветската идеология, а новото поколение не я признава", каза Курейчик.

Снимка: bTV

Курейчик разказа и как е имал 12 часа да напусне страната, след като държавният глава е завел наказателно дело срещи членовете на Координационния съвет на белоруски интелектуалци, сред които и е и той.

Бащата на 5 деца хваща малък куфар и лаптоп и намира своето убежище в България, а драматично-кукленият театър "Иван Радоев" в Плевен се включва в проекта. Режисьор на българската премиера на онлайн пиесата „Унизените. Беларус“ е Явор Гърдев.

Вижте още във видеото.