В най-малкото село в община Враца – Мало Пещене, днес се провежда референдум. 

Местните ще се произнесат дали искат в землището на селото да се добива глауконит. Такива са конкретните намерения на една фирма.

Според потенциалния  инвеститор бъдещата концесия за срок от 35 години върху над 500 декара площ е максимално щадяща природата и населеното място. Суровината ще се използва за наторяване в селското стопанство и гарантира високи добиви.

Референдумът започна в 7 ч. тази сутрин. Въпреки че постоянните жители на селото са 17 човека, по избирателен списък днес се очаква да гласуват над 39 души.

„Искаме да си запазим природата – да бъде такова автентично селото, както досега. Да няма промишлена дейност, замърсяващо производство, включително и добивна дейност”, каза пред bTV Милен Стоянов, който е председател на инициативния комитет, настоял за провеждането на референдума.

Жителите на Мало Пещене се опасяват, че добивът на глауконитови пясъци в селото може да отблъсне желаещите да си купят къща там.

Въпреки че са единни, има и скептици, че думата им ще бъде чута, защото концесиите предоставя държавата.

„Правим го по навик и с плахата надежда, че можем да влияем, едва ли, нещата се решават с пари, с много пари”, коментира местният жител Харалампи Петров.

Какъв ще е резултатът от допитването, ще стане ясно по-късно през деня.