За съжаление все по-често виждаме църкви, които се рушат, но срещали ли сте и такива, които се реставрират? Ще ви пренесем в Габровския балкан, където един фотограф събра пари за храм като снима отломките от разрушената ни вяра.

Снимка: btvnovinite.bg

Те са отломки от почти забравени времена. Те помнят духа на един религиозен народ. Те са бившите храмове - домове на разрушената вяра.

Фотографът Радослав Първанов пътува из България от 2015 г., за да снима разрушените ни храмове. В един момент интересът му прераства в проект - "Счупената вяра".

Снимка: btvnovinite.bg

Тук в Габровския регион селата с нула жители са най-много в цялата страна, казва той.

Но дори и в разрухата има процеп за ново начало.

Храм „Св. Йоан Рилски“ е черква в с. Горни Угорелец, в Габровския балкан. Завършена е през 1926 г. и е построена изцяло със средствата и усилията на местните жители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя вероятно е строена от местни майстори, от хора, които са самоуки, но си личи желанието, което е вложено, старанието на примитивизма на онова време, преди почти 100 години. Всъщност, притежава онова, което трябва да притежава един храм“, споделя фотографът.

„Св. Йоан Рилски“ е от храмовете, за които бъдеще има. Както е построен на доброволни начала, така и днес може да бъде реставриран от „Фондация Угорелец“. Радослав се свързва с тях случайно и разказва за каузата им в своя сайт. След неговите публикации, постъпленията за църквата нарастват двойно.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес се дарява за други неща.

„Изключително вдъхновяващо е, че днес се намират хора, които в забързаното и проблемно ежедневие концентрират сила, средства и собствените си време и всичко онова, което е невъзвръщаемо. Те дават частичка от себе си, за да върнат към живот такива места и да се заемат с едно богоугодно дело“, казва Радослав Първанов.