Броят на жертвите от потопа в Германия надхвърли 100 души. Изчезналите, които все още се издирват, също са стотици.

В район в една от засеганатите провинции, където ситуацията продължава да е критична, се наложи евакуацията на хора от домовете им късно тази нощ.

Нашата сънародничка Фани Парашкевов живее в германския град Ойскирхен, който до вчера беше откъснат от света заради бедствието. Тя признава, че интензивните валежи в страната са продължили повече от 24 часа, но никой не е предполагал, че ще доведат до бедствието, описвано от местните власти като "историческо".

"Най-точната дума, с която бих описала случващото се, е апокалипсис. Наистина градът, в който живеем, е опустошен. Голяма част от нашите приятели загубиха домовете си, търговската част на града наистина е опустошена – там няма кафета, ресторанти, магазини… Абсолютно всичко е опустошено", разказва Фани.

В резултат на обилните дъждове е съществувала опасност язовирната стена край Ойскирхен да се скъса, а градът е останал без телекомуникации повече от ден. Нашата сънародничка обаче е на мнение, че Германия се справя добре с извънредната ситуация.

"Усещаше се паниката в хората, армията беше мобилизирана, от Кьолн изпратиха страшно много пожарникари и полиция, вижда се притеснението, страхът им. Късно снощи излезе съобщение от пожарната, че те не са в състояние да помогнат на хората да отводнят техните килери и те трябва да се справят сами, но като цяло наистина сирените не спират", казва тя.

За момента Фани Парашкевов няма информация за пострадали българи в региона на Ойскирхен, с изключение на едно семейство, което вече е спасено.