Пандемията от COVID-19 повлия на цветарския бизнес у нас и по света. За предстоящите празници - Св. Валентин и 8 март, вероятно ни очаква повишение на цените на цветята.

„Royal Flora Holland“ в град Аллсмеер е най-голямата борса за цветя в света. Годишно от там се продават 12 милиарда цветя и растения – от които 3 милиарда рози, 2 млр. лалета и 1, 5 млрд. хризантеми. От пандемията насам и този бизнес изпитва трудности.

„През март 2020 г. се наложи да унищожим милиони цветя. Получихме разбира се помощ от правителството. Започна спешно финансиране, за да могат производителите да продължат работата си и благодарение на това те нямаха много големи загуби“, обяснява говорителят на компанията Мишел Ван Си.

Снимка: btvnovinite.bg

Според последния доклад за световното цветарство, пандемията е предизвикала огромни смущения в международните товарни превози. Това е и една от причините, довела до нови, по-високи цени на цветята.

Цените тази година са 20% високи от предходната, посочва Мишел Ван Си.

„Лилиумът винаги сме го продавали на 8 лева, в момента цената е 10 от два месеца насам“, отбелязва и флористът Даниел Тенджерков.

„Всички оранжерии се отопляват на газ. Те се транспортират с камиони от Холандия до България и това веднага се отразява на цената на цветята“, добавя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Флористът Даниел Тенджерков от Велико Търново трупа опит в бизнеса не само у нас, но и в чужбина. От 15 години е собственик на верига цветарски магазини.

„Намаля търсенето на цветя, които просто да потопи във вазата вкъщи или просто да усмихнеш деня на човека до нас“, казва той.

Заради по-малкото търсене, на търговците като Даниел се налага да подържат цените по джоба на българина, но е невъзможно да ги оставят непроменени.

„Розата ще е минимум на 6 лева. За жалост 6 лева ще бъде най-ниската цена тази година. Очакваме хризантемата също да се качи, от 3,50 в момента да скочи на цена поне около 4 лева. За жалост тази цена 3,50 е изключително занижена от наша страна, просто за да можем да предоставим някакъв алтернативен вариант на клиентите за цветя“, обяснява Даниел Тенджерков.

За предстоящите празници, розата остава най-търсеното цвете не само в България, но и в целия свят. 

Фирмата на Магадлина Здравчева произвежда около половин милион цветя годишно. Специализирана е в отглеждането на растения в саксии в оранжерии.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-голямото търсене е на цикламата. Защото тя е пищно растение, едро – хваща окото. Цикламата на 14-ти февруари, говоря за качествена циклама, добре изглеждаща, ще достигне до колегите по магазините на 10 лева“, смята производителят на цвета.

Магдалина казва, че цветята при родните производители поскъпват, защото поскъпва всичко свързано с производството им.

Не само в България, интернет продажбите на цветя са световна тенденция, а лидер в онлайн пазара към момента е Великобритания. А в Нидерландия от днес цветарските магазини са отворени отново, след почти месец локдаун.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Трудностите в момента са свързани с повишаването на цените на основните консумативи, с които работим – това са ток, транспортни услуги. Налагането на зелените сертификати също оказва влияние както на нас, така и на всички големи обекти. Доста се усеща спадът на продажбите към краен клиент. Онлайн продажбите имат ръст, но не могат да заменят другите продажби на място“, обяснява Татяна Савова – мениджър продажби на цветен пазар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!