Райна Кабаиванска е един от най-уникалните гласове в оперния свят на XX и XXI век. Тя даде специално интервю за bTV в навечерието на ежегодния 19-и концерт на нейния Майсторски клас в София.

Преди първия учебен ден тя си спомни за училището и първия си учител.

Снимка: btvnovinite.bg

„От първия си учител имам един невероятен спомен. Той беше сериозен човек и всъщност ме подготви за живота. Това бяха истинските учители, които не само те учат да пишеш и да четеш, но и те подготвят за живота”, смята Райна Кабаиванска.

„Училището беше доста строго и най-важното – ние ходихме с престилки тогава. Според мен униформата създава и дисциплина”, допълни тя.

Райна Кабаиванска е била отличничка.

„Бях много пълна като дете и много ме обиждаха – казваха ми Кабадебеланска и аз много страдах. Децата са жестоки и веднага хващат слабото ти място. Въпреки това бях влязла в танцов кръжок. Аз дебеланата танцувах ръченица”, спомня си с усмивка оперната певица.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя ражда на 40 г., когато е във вихъра на кариерата си. Казва, че дъщеря й все още не й е простила, че е отгледана от детегледачка.

„Мъжът ми не я остави сама. Винаги беше с дъщеря ми. Аз се явявах на празници. Тя все още не ми прощава, защото се е чувствала нещастна”, разказа Райна Кабаиванска.

В момента се радва на 4-годишната си внучка и казва, че двете се обожават.

Оперната прима получи наградата с името на легендарното сопрано Мария Калас. Отличието бе връчено на 2 август във Верона. Кабаиванска е първата чужденка, която взима високото отличие. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези награди вече започват да ме уморяват. Аз им казвам, че ме награждават, защото съм все още жива. Аз винаги съм я уважавала, защото направи един завой в операта. Така че тази награда имаше стойност за мен", сподели певицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Наградата се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след това присъства на спектакъл по повод юбилей на свой колега и диригент. Когато той обявява, че Райна Кабаиванска е в залата, цялата публика се изправя на крака и започва да ръкопляска. Същото прави и оркестърът. 

„Когато това се случи, си казах: Е, значи нещо съм направила”, разказа тя.

В спомените си за легендарната Мария Калас, оперната певица сподели, че тя е живеела само за пеенето и за сцената. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя беше музиката. Когато спря да пее, беше много тъжна”, обясни българската маестра.

„Театърът и операта трябва да живеят. Това е невероятно наследство, което обогатява. Въпреки това не можем да върнем това, което беше преди. Времената се промениха”, допълни тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

По повод обвиненията в сексуален тормоз към нейния колега и приятел Пласидо Доминго, Райна Кабаиванска обясни, че е изненадана от всички обвинения срещу мъже, които нападат жени.

„Смятам, че една жена, която не иска да бъде нападната – не я нападат. Това са жени, които искат да правят кариера, но тя не се гради по този начин”, изтъкна певицата.