Искаме оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова заради невъзможността да се справи със ситуацията във връзка с коронавируса.

Това каза в предаването "Тази събота" Радомир Русев от "Травъл академи". По думите му няма друг министър, на който да му е искана оставката толкова често и той да не си я подава.

„Погледнах мотивите за исканата оставка през 2017 г. Към днешна дата те са почти същите. Министър Ангелкова продължава да отказва да разбере как функционират различни сегменти в бизнеса. Тотално абдикира от бранша през първите седмици на извънредното положение и не успя да защити интересите на бизнеса и потребителите“, коментира Русев.

По думите му тя е постигнала единствено това потребители, хотели, туроператори и агенции да се скарат.

"Може би това беше и нейната цел – да разедини бранша. За щастие се обединихме и вече работим в много посоки. Имаме активна комуникация с ЕК на ниво потенциални злоупотреби, които ние виждаме от страна на властта", обясни още Радомир Русев.

Според него едно от най-важните неща, което е трябвало да се направи още преди месец, е отлагане на възстановяването на сумите от туроператори към клиенти поне с 12 месеца.

„Това беше предложено, но министър Ангелкова предложи да стане един месец. Това е изключително важен елемент, тъй като туроператорите в момента нямат ликвидност и то не по тяхна вина. Месец след извънредното положение – тоест около 13 юни, се очаква много от колегите да изпаднат в безизходица“, обясни Русев.

По думите му е трябвало да има и ясни правила кой сектор по какъв начин ще работи след края на извънредното положение и какви мерки ще бъдат предложени за обезпечаването на хората, които в момента остават без работа и бизнес.

Радомир Русев заяви, че със сигурност ще има летен сезон, колкото и труден да е той.