"Почти всички хора, с които работя и които наблюдавам изпитват тревожност и са депресирани, това е едно универсално състояние към момента. Важно е да си спомним обаче, че пандемията от тревожност и депресия беше разпозната още през 2000г., а пандемията от COVID-19 просто изведе тези състояния в много висока точка".

Това заяви в студиото на предаването "Тази събота и неделя" психотерапевтът проф. Елена Мустакова-Пасарт.

"Всеки човек има някакви конкретни проблеми, които трябва да решава. Вследствие на това най-различни физически симптоми могат да отразят запушена психика. В това тежко време хората не могат да разберат откъде идва всичко това", каза още проф. Мустакова.

Според нея отговорът за справянето с тези състояния се крие не само в психотерапията, а в цялостното прогресивно човешко мислене, част от което са както всички хора от науката, така и духовните хора.

"Оцеляването и надделяването над кризите е въпрос на намирането на смисъла. Осъзнаване, че всеки един от нас е част от обществото. Решението на тази психична, икономическа и екологическа криза, в която се намираме в момента, е ориентирането от материалното към духовното и от егото към общността, но е важно да разберем и защо този процес е толкова труден за обикновения човек", обясни още тя.