През последните няколко месеца в ефира на bTV риалити форматът „Смени жената" се опитваше да разкрие тайната на семейното щастие. Сезонът на предаването приключи, но какви са изводите от него разкри психологът Елена Димитрова-Ангелова в „Тази неделя”.

„Смени жената” ни помага да погледнем нашите семейства отстрани и да ги сравним с другите”, категоричен е психологът и смята, че наличието на такава възможност в наше време ни прави късметлии.

Децата са ценност в нашата народопсихология, независимо дали са само желани и имагинерни или вече налични. Това е един от изводите, които се налагат от предаването този сезон. 

„Ние имаме нужда да бъдем добри родители и да не разочароваме децата си”, казва Елена Димитрова-Ангелова, но това не винаги е добре за децата в дългосрочен план. 

Ако оставим децата си на самотек и да правят каквото си поискат, те няма да знаят докъде могат да стигнат. Така те се опитват да се превърнат в доминанти в семейството. Другата крайност на авторитарното възпитание също не е добра, защото възпитава жертви или насилници. 

„Успешните хора са тези, които са възпитани да имат права, но и задължения”, заяви Елена Димитрова-Ангелова. 

Затова родителите трябва да не се страхуват да налагат граници на децата си, но трябва да гои правят с емпатия и пои адекватен начин, а не постоянно да казват „не” на всяко детско желание. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме географската ширина с най-много жертвоготовни майки, които са се отдали тотално на децата, но да не забравяме, че всеки трябва да има център в себе си и връзка с партньора, защото децата идват през нашата любов”, каза Елена Димитрова-Ангелова. 

Психологът напомни, че макар с появата на децата фокусът в семейството да се измества, не трябва да занемаряваме отношенията си със своята половинка. 

„Нека не забравяме, че трябва да бъдем пример за децата си и в това отношение – как да бъде партньор”, отбеляза Елена Димитрова-Ангелова и допълни, че децата са склонни да повтарят семейния модел, в който са израснали.