Пет са основните продукти, които пазарува всяко семейство. Ежедневно пълни и резервоара на колата си с гориво и търси жилище, което да купи в район, годен за живеене.

Репортерите на bTV Лора Стаматис, Дани Атанасова и Йоана Бончева направиха проверка в Бургас, Ямбол и София и сравниха цените на основните хранителни продукти, на горивата и на имотите.

По данни на Националния статистически институт средната инфлация за изминалата година е 15,3%.

Бургас

Хранителни продукти

В Бургас eкип на bTV влезе в квартален хранителен магазин, за да купи продукти от първа необходимост. Килограм непакетирано сирене струва средно 13 лева. В кошницата слагаме още обикновен бял хляб, килограм бяла захар, бутилка олио, което в момента е на промоция, и връзка банани. Избрани са, по съвет на продавачите, най-търсените в магазина продукти, общата им цена е 24 лева.

Снимка: bTV

Горива

"По принцип цените малко са нагоре, може би това е с инфлацията, но няма как", коментира Катя Костова – купувач.

Снимка: bTV

В близкия до нефтената рафинерия регион цените на горивата леко са спаднали в последните дни. Отново избираме квартална бензиностанция. 

"Има леко понижение на цените. В момента дизелът се продава за 2,80 лева, масовият бензин 95 се продава за 2,42 лева и газта се продава за 1,08 лева. Понижението е от два дни. Надявам се цените да спаднат още малко, след като спряха износа за извън България", казва Димитър Чичинов, управител на бензиностанция.

Имоти

През последната половин година най-търсените двустайни панелни апартаменти в кварталите, по-далеч от центъра на Бургас, са на средна цена около 70 000 евро, отчитат брокери.

Снимка: bTV

"Цените, на които се продава един двустаен панелен апартамент, да речем в комплекс "Славейков" или "Изгрев", се движат в порядъка на 63 000 - 64 000, когато са на първия и последния етаж, в лошо състояние в несанирани блокове. Стигат до 72 000 - 75 000 в санирани блокове. Това са пак апартаменти без кой знае колко много подобрения. Вече ако са от ремонтирани, са до 80 000 евро. Средната цена е по-скоро 70 000“, коментира Надя Драгиева, брокер.

Този клас свободни апартаменти обаче се броят на пръсти.

Снимка: bTV

Ямбол

Хранителни продукти

В Ямбол също проверихме цените на основни хранителни продукти от същия списък - олио, захар, хляб и краве сирене.

Снимка: bTV

Поскъпването при сиренето е най-голямо, като в някои търговски обекти непакетираното достига 16 лева за килограм. След пика преди месеци, когато бутилка олио стигна до 8 лева, днес цената е двойно по-евтина.

Снимка: bTV

„Хлябът е със същите цени от доста време, олиото е поевтиняло, при захарта също има лек спад“, казва Антоанета Терзиева, собственик на хранителен магазин.

За една година е почти двойна цената на бананите, която се движи твърдо над 3 лева за килограм.

Горива

Ако за някои храни пазарът е сезонен, търсенето на гориво е целогодишно.

„Бензин зареждам. Сега е 2,45 лева и това е хубава цена, не е както, когато беше 3 лева“. Коментират на бензиностанция.

Имоти

Рекорден брой сделки, въпреки скока от близо 40% в цените, отчитат в агенция за недвижими имоти в Ямбол.

„„Златен рог“ е среден тип квартал и там цените на двустайно жилище се движат между 35 000 и 45 000 евро“, казва Стоянка Мирчева, собственик на агенция за недвижими имоти.

И експерти, и търговци не се ангажират с трайни прогнози дали определена стока ще се вдига и с колко.

София

Хранителни продукти

Цената на най-евтиния хляб в столичен магазин е 1,14 лева, а на най-скъпия – 2,40 лева. Олио откриваме на цена от 4 до 6 лева, а захарта е около 3 лева. Сиренето тук е между 10 и 16 лева. За връзка банани заплащаме 5 лева. Така сметката ни излезе 29 лева и 28 стотинки.

Горива

Правим проверка и на цените за горива. В столицата зареждане с бензин в момента струва 2,50 лева, дизелът е 2,83 лева.

Имоти

Проверяваме колко струва двустаен панелен апартамент в среден квартал като столичния "Младост".

„Цените зависят от състоянието на имота - започват от 85 000  - 90 000 евро и могат да стигнат до 120 000 евро, ако са добре ремонтирани. За средна цена можем да кажем около 100 000 евро. Ако не е панел, цената е с 15-20% по-висока“, казва Страхил Планинец, брокер на недвижими имоти.

Снимка: bTV

А причините за по-високи цени, според специалистите, са поскъпналите строителни материали, нарастващото търсене и по-достъпните кредити.

Снимка: bTV

Равносметката показва, че най-скъпо излиза пазаруването на хранителни продукти в София. С близо 3 лева по-евтино пазаруваме същите продукти в Ямбол. За най-малко пари ще ги намерим в Бургас. При горивата няма значителни разлики в тези три града. При жилищата се запазва тенденцията най-скъпи да са имотите в София.

Снимка: bTV

 

По материала работиха Лора Стаматис, Дани Атанасова и Йоана Бончева.