Младежкият театър излиза на протест в понеделник, а причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да придобие част от сградата на театъра. 

Казусът е от февруари, когато КЕВР изпраща искане до регионалното министерство за използване на част от сградата на Младежкия театър, защото е с "отпаднала необходимост".

""Отпаднала необходимост" е формулировка, която е дълбоко невярна, защото още при избора на директор и концепция е заложено тук да има театрална сцена за куклен театър. Според мен това е похват за отнемане по административен начин", смята Мирослав Боршош зам.-кмет по културата

"Включително при нас има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. Ние безапелационно заставаме зад този театър", заяви и министърът на културата Атанас Атанасов

В писмена позиция до медиите от енергийния регулатор КЕВР обясняват, че изпитват спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения заради сложната ситуация с енергийната криза. Според тях офисните помещения, стопанисвани от Младежки театър, никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това са помещения, които са собственост на театъра и които той иска да развива съобразно дейността си, тоест да създаде условия за създаване на една нова куклена сцена", обясни в предаването "Тази неделя" директорът на Младежки театър Михаил Байлов. По думите му новото в позицията на КЕВР е, че те искат помещението под наем, а не безвъзмездно.

Според зам.-директора на театъра това е невъзможно за реализиране, тъй като както Младежкият театър, така и КЕВР са държавни структури. "Абсолютно невъзможно е да има наемане от страната или от другата страна. В нашите планове това пространство присъства като бъдеща театрална куклена сцена", посочи и Делян Тодоров.

В позиция до медиите от енергийния регулатор обясняват, че изпитват спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения заради сложната ситуация с енергийната криза.

„Ако не се ползва за театрални нужди, а това са офиси, които през цялото време са били отдавани на банки, театърът да декларира, че е отпаднала необходимостта, на база на което Комисията може да ги получи. Това го изисква законът, ние сме следвали него“, заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

„Този обект е бил даван под наем от предишния директор, в момента няма обявена обществена поръчка за отдаването му под наем“, каза Михаил Байков директор на Младежки театър „Николай Бинев“.

„Ние не искаме нищо повече от това, което ни е отредено преди 80 години със създаването на театъра – да правим качествена продукция и тя да е насочена към деца и младежи“, отбеляза Делян Тодоров, зам.-директор на Младежки театър „Николай Бинев“.

„Докато не видим решение на МРРБ, с което категорично отказват на КЕВР да дадат наше помещение, няма да се откажем от този протест“, заяви Михаил Байков.

Протестът е насрочен за утре от 10:30 ч. пред централния вход на театъра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!