Знаете ли кой е най-киселият заек в историята? Той е просто Спас и има много причини да бъде гневен на света.

Става въпрос за комиксов герой, който се превърна в сензация и събра над 80 хил. последователи във „Фейсбук”, а отскоро историите му са събрани в книга от авторa му. Стен Дамянов разказа подробности за своя комиксов герой в „Тази събота”.

Снимка: btvnovinite.bgИсториите от поредицата му комикси „Просто Спас” поднасят със сарказъм ситуации и образи, с които се сблъскваме всеки ден и често са повод за гневни коментари. „Просто Спас: Без филтър” е втората част от поредицата с героя на киселия заек.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заек е, защото това беше първото животно, което ми дойде, можеше да бъде и комар. Може би, защото малко наподобява на мен заради британската ми усмивка и големите зъби. Кисел е на света, защото е базиран на моя характер, а аз съм доста гневен човек и изкарвам яда си  чрез илюстрации”, разказа авторът.

Дамянов посочи, че всичко може да го разгневи – от падане на улицата до бюрокрацията в администрацията. Той има над 300 илюстрации, свързани със Спас. Има неща, които го и дават – спортни постижения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята за „Просто Спас” ми хрумна през 2012 г. Режисьорът на анимационни филми Румен Петков водеше лекция в НАТФИЗ за създаване на анимационни типажи и докато той говореше, аз нарисувах две очи и реших да ги завърша, като нарисувах един изморен заек, скапан от работа”, каза Дамянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Илюстраторът допълни, че през 2015 г. киселият заек се сдобива със страница във „Фейсбук”, а популярността му се разраства лавинообразно. По думите му целта на Спас е да провокира хората, а дискусиите в коментарите доказват, че тя е успешна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има хора, които не мислят какво пишат или грешно разчитат това, което съм направил. Понякога пускам неща между редовете, понякога не. Има хляб за български комикс, зависи как се подходи към феновете. Трудното е да се започне”, каза Дамянов.

Авторът посочи, че не планира да покаже Спас на международната сцена, защото хуморът му е типичен за България.