Една от най-грубите грешки на Европа е, че от взаимна зависимост с Русия за газовите доставки през Украйна стигна до положение кранчето да е в Москва, която да определя дали ще пуска или ще спира газа по алтернативните си трасета и сега може да напада Украйна. Това коментира в студиото на „Тази събота“ бизнесменът Иво Прокопиев.

„Ако нямаше „Северен поток“ и „Южен поток“ през България (както той определя „Балкански поток“ – б.р.), войната в Украйна нямаше да е възможна“, подчерта той. По думите му газопроводът през България единствено транзитира руски газ към Централна Европа и не може да помогне на нашата страна по никакъв начин за доставки от алтернативен източник.

Той постави случващото се в контекста на план, който Москва следва поне от десетилетие, но и който значително е бил улеснен през последните месеци: „Русия е много подготвена икономически да води война, това е изключително скъпа операция. Тя е много готова за войната заради енергийната криза и скока на енергийните ресурси, има парите да води война и е готова на санкции“.

В същото време западните страни не са готови на най-тежките санкции срещу Москва, като Прокопиев посочи, че вадене на Русия от SWIFT ще я тласне към Китай и ще отслаби долара като световна резервна валута, а рестрикции по енергийните доставки ще докарат в Европа нова инфлация, рецесия и политически кризи.

По отношение на самата Украйна, бизнесменът и издател на „Капитал“ отбеляза, че тя е „изключително корумпирана държава“, която заради това не е направила геополитическите стъпки, за да не бъде възможно да бъде брутално нападната.

Според Прокопиев у нас от времето на КТБ насам е започнало налагането на подобен „модел на завладяването на държавата“ и атаките срещу него са започнали с първите журналистически разследвания за преплитането на пари и власт в интерес, паралелен на обществения.

„ДПС се включи доста активно в плана за дестабилизиране на държавата. Под натиска на ДПС регулаторът искаше да приеме едни цени, с които буквално да предизвика криза в енергетиката и да извади хората на улицата януари и февруари – не стана, защото имаше мораториум“, коментира още Иво Прокопиев.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!