Пореден скок в цените на основни плодове и зеленчуци у нас. Това сочат данните от оперативния анализ на земеделското министерство. 

Само в рамките на година цената на едро на краставиците се е повишила двойно. Оранжерийните краставици вече са над 4 лева в сравнение с 2,70 миналата година. Над 3 лева са краставиците внос.

Със 70% по-висока е и цената на зелето. Значително се е повишила и цената на доматите - тя вече варира между 2,70 и 3,70 за килограм.

Наша проверка на централния пазар в Стара Загора показа, че съставките на традиционната салата струват общо около 5 лева.

А производители и търговци очакват цената да скочи още около Великден.  

Лев и 20 за маруля и по лев за връзка репички и зелен лук. Най-скъпата съставка на пролетната салата си остава краставицата.

От 2,80 лв. за кг тръгват краставици към борсата и едва ли ще паднат до Великден, а най-големият проблем на българските производители е конкуренцията от евтиния внос и неизгодните условия на големите вериги.

Повишаване на цената на газа от 1 април отново поставя въпроса за цените на българските зеленчуци и оцеляването на оранжерийния бизнес. Според производителя на краставици Енчо Баръмов и през лятото цената на краставиците няма да падне. Това може да се случи, когато на пазара се появят полски зеленчуци, добави той.

Баръмов обясни, че с качество ще се опитат да преборят конкуренцията, която по думите му използва препарати за краставиците си, които оставят привкус.

С около един лев пък са по-скъпи и българските домати на старозагоския централен пазар. Българските зеленчуци са на пазара от около 2 седмици. 

И от индустриалното производство към домашното, където зелечуците струват единствено труда и усилията на стопаните.

Производството на българските зеленчуци ще се увеличава, цените също. Това очакват производители и търговци.

Вижте още във видеото.