Преди дни служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че до 2 години у нас ще бъде построен завод за електрически автомобили, като очакваната инвестицията е в размер на 140 милиона евро и ще ни донесе 1000 нови работни места.

Снимка: btvnovinite.bg

Колата е продукт от следващо поколение на производствените системи, обясни  впредаването „Тази събота и неделя“ проф. д–р Улрих Херман – главен изпълнителен директор на Next.e.GO Mobile.

Той отбеляза, че самият автомобил е със специален нов дизайн, специално разработен за електрически коли. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Автомобилът е разработен специално за градска среда, пробегът ме у 200 км, което е 10 пъти повече от средния пробег – 20 км. Колата също така е с много спортен дизайн, много е забавно да я караш в града“, каза още  проф. д–р Улрих Херман.

Теодор Детерман – деректор на компанията Next.e.GO Mobile посочи няколко причини да изберат България като място, на което да се произвеждат автомобилите.

„Тук има силен автомобилен клъстър с много силна база доставчици в цялата страна. На второ място имаме възможност да започнем в технопарка в Ловеч, което е много удобно, защото има оптимална инфрасктруктура, както и добре образовани квалифицирани служители“, обясни  Теодор Детерман. По думите му причина да изберат България е и добрата софтуерна база.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакваният капацитет за производство е над 30 000 електро автомобила годишно. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод „Балкан“ АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Иновативната инвестиция в завода ще се реализира на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни електрически превозни средства. Това включва внедряване и използване на киберфизични системи, интернет и облачни системи и др.