Обикновено, когато чуем думата фотомодел, си представяме жена. Един млад мъж наскоро се върна от Маями, защото един от най-добрите модни фотографи го е поканил да участва във фотосесия там.

Георги Николов е обиколил половината свят с работата си, събирайки много и интересни истории. Той е актьор по образование и модел по случайност.

„Идвам от един малък южен град - Петрич. Живял съм на доста места в България, но там ми бяха осъзнатите години. След което заминах за чужбина. Учих в Англия и завърших в театър Станци”, разказва Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че е бил притеснително дете. Дори не е можел да отиде до магазина сам.

„Беше ме срам да попитам за цената на даден продукт. Може би това беше моята мотивация, защото не исках да бъда такъв и в живота съответно. Исках да мога да се справям сам, да съм самостоятелен във всеки един аспект. И знаех, че театърът – нещото, от което ме беше най-много страх, да говоря пред хора, пред публика, ще ми помогне с това нещо”, казва моделът.

И се оказва прав. Вече не просто не е свенлив, а лесно общува дори със звезди.

„Снимал съм се предимно в чуждестранни продукции, в късометражни филми. Досега не съм се снимал в български. Като най-голямото постижение е, че бях дубльор на Райън Рейнолдс, което се снима в Бояна. Филмът се казва "Криминъл". Да работиш с хора от този клас в холивудска продукция за един прохождащ актьор тогава беше страшно изпитание, но и прекрасно да го преживееш”, споделя Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Кастинг департаментът в Бояна вече му е като втори дом, но този живот се превръща в негово ежедневие случайно. Той започва работа в една от най-големите модни агенции в България.

„Една моя приятелка беше пратила снимки, без да ми каже дори, при което аз реагирах малко странно, защото не очаквах нещо такова да ми се случи. И съответно те се свързаха с мен. Бях чувал като повечето българи думата „манекен”, която за нас моделите звучи малко обидно, защото въобще не е същото. И първата една година не погледнах въобще сериозно на това нещо. Бях и малко по-едър. Като си модел трябва да влизаш в едни мерки, дрехите да ти стават, това е много важно за работата”, разказва Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Агенцията „Ивет фешън”, от която той е част, тази седмица ще отбележи 25 години от създаването си със специален албум, който ще събере най-добрите фотографии на топ моделите им през годините.

„Моделството ме отведе в Пекин, Китай, Кейп Таун, Южна Африка, Мюнхен, Германия, Милано, Италия, Барселона, Испания, Истанбул, Турция. Най-голямото ми постижение беше да замина за Маями, което се случи преди около 2-3 седмици, защото ми се отдаде възможността да снимам с един от най-добрите фотографи в света за мен и разбира се в сферата на фешън индустрията. Той се казва Брус Уебър”, казва още моделът.

Срещите и пътуванията са част от професията. Колкото повече пътешествия, толкова повече приключения. Така Южна Африка доста го изненадва.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз бях едно бяло момче в Южна Африка и там до днешен расизмът съществува. Не е както в Америка. Преди две години така се случи, че ме заключиха. Закопчаха ме буквално с белезници и се озовах в една килия за осем часа”, споделя Георги.

„Историята беше, че отидох в един магазин с продукти от същата верига магазини без касова бележка и тъй като там нямат камери и като цяло в самия център на Кейп Таун пазаруват доста нисък клас общества и те доста често крадат. Съответно те си помислиха, че аз съм откраднал тези неща, а аз нямах и доказателство да докажа, че не съм”, допълни той.

„Даже тогава имах диня, която си бях купил от магазина, която също те си мислеха, че съм я откраднал, макар и това да беше най-странното нещо, което човек може да открадне, но предполагам е нормално за тях, тъй като доста от хората там гладуват”, разказва Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Модата звучи като занимание за жени, но мъжете не остават по-назад в него.

„Това е единствената професия, в която може би жените са по-добре платени от мъжете. Обаче проблемът е там, че те имат страшно много конкуренция и че тяхната кариера започва на една доста по-ранна възраст. Има моделки, които започват работа на 12-13-годишна възраст. И за съжаление до около 30, ако те не са направили много добро име, не са станали известни или топ модели, вече кариерата им приключва. Докато при нас е обратното. При нас и на 50 години, ако си добре изглеждащ, добре поддържан мъж, можеш да снимаш предимно реклами за алкохол, коли, часовници, каквото се сетиш”, казва Георги.