Всеки човек трябва да провери нивата на холестерол в кръвта си след празниците. Това посъветва българите кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „Тази събота“.

„Всеки един здравноосигурен български гражданин има право на профилактичен преглед поне един път в годината. Личният лекар има право, в зависимост от възрастта на човека, през определен период от време да му пуска лабораторни изследвания, включително и за холестерол. Ето защо е добре да се обърнем към личния си лекар“, обясни той.

Според него най-честата грешка, която се прави, е при назначена пълна кръвна картина хората смятат, че се правят всички изследвания. Това изследване обаче касае само изследване на кръвните клетки, нищо повече. В това изследване не са включени кръвната захар и холестерола, защото това е биохимия, която се пуска допълнително.

„Холестеролът е важен, защото той се разгражда и от него се правят мъжките и женските полови хормони, а в надбъбречните жлези – кортикостероидите. Когато се печем на слънце от него организмът ни витамин D. Изолацията на нервните клетки също идва от холестерола – 20% от мозъка ни всъщност е холестерол. Това означава, че той е изключително важен“, каза още професорът.

Холестеролът в кръвта, освен всички други функции, които изпълнява, той е и пластмасовите торбичките, които използваме в ежедневието си, т.е. пакетира храната и в частност наситените мазнини. „Когато човек консумира някакви мазнини, те се резорбират в червата и влизат в тялото. Всеки, който е виждал бензин разлят в локва, знае, че мазнините не се разтварят във вода, а кръвта е вид воден разтвор. Когато организмът трябва да пренесе наситените мазнини до клетките, той трябва по някакъв начин да ги пренесе. Затова тези мазнини се увиват в холестерол“, обясни още проф. Марчев.

Той поясни, че има няколко вида холестерол – добър и лош. Освен това показателите му са индивидуални за всеки – ако при един нивата му са високи, то друг със същите нива може да живее без проблем.

Вижте какво още каза проф. Марчев във видеото.