Ако имате високо кръвно, висок холестерол, или висока кръвна захар, най-лесният начин да се самолекувате е да отслабнете малко. Едно гранично повишено артериално налягане може дори напълно да изчезне. Ако имате проблеми, начинът да си ги оправите е лекото отслабване. Това каза в предаването „Тази събота“ кардиологът проф. Сотир Марчев.

Индексът на телесна маса се изчислява, когато теглото на един човек се разделя на квадрата на ръста, но ръстът е в метри, поясни професорът. 

Основното е човек да е щастлив, да харесва тялото си, да се движи. По отношение на отслабването и задържането на теглото – те стават по различни начини, обясни кардиологът и допълни, че отслабването става с намаляване на храната, а не толкова със спорта, докато задържането на килограмите се случва чрез увеличаване на спорта.

„Здравословният начин за отслабване е средиземноморската диета. Сиртуиновата диета е средиземноморска, на която, когато вече е отслабнала, са разрешени малко черен шоколад и червено вино.

Средиземноморската диета включва зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, кафяв ориз , боб грах, леща нахут, булгур, ядки и семена по една шепа дневно – 30 гр. Рибата се препоръчва горещо. Яденето на риба един път седмично води до увеличаване на живота“, допълни д-р Марчев.

Един човек го броим за излекуван от рак, ако са изминали 5 години, каза още професорът:

„Един човек го броим за отслабнал, ако задържи 5 години теглото си. Отслабването води до едно съпротивление на организма, което продължава 5 години“, поясни проф. Марчев.