Путин може да превземе територията, но няма да пречупи духа на украинците, заяви проф. Михаил Станчев в студиото на „Тази сутрин“.

Историкът и бивш управляващ на украинското посолства у нас направи зрителите на bTV съпричастни със ситуацията в Харков в първите дни на войната. Сега проф. Станчев вече е втори ден в България заедно със съпругата си.

Но споменът за войната не го напуска: „Будя се през нощта, защото по това време започваха ракетните удари и не мога да спя нормално. Дори вчера имах среща с един познат тука и погледнах часовника и видях, че наближава 6 ч. и скоро ще започне комендантския час и забравих, че съм в София“.

Снимка: btvnovinite.bg

Ученият се евакуира, след като децата му убеждават съпругата му да напусне града, което тя първоначално е отказала да направи. За разлика от повечето бежанци, които се насочвали към Полша, те тръгнали към Одеса, където той е отраснал. Пътували с влак и били само двамата със съпругата му.

Проф. Станчев още не може да проумее действията на Русия, която е обичал. Според него Кремъл е може да се превърне в лидер в „евроазиатското пространство“, но сега ситуацията е такава, че Украйна и Русия няма да могат да оправят отношенията си през следващите 100 години.

Неговите роднини в Русия се отнасят по различен начин към случващото се. Някои с страхуват да се обаждат в Украйна, за да не влязат в полезрението на властите, но не одобряват инвазията. Единият му племенник обаче заявил, че „Путин ще ги освободи“ и той спрял да говори с него.

Според проф. Станчев в момента се полага основата на новата световна история и то започва с войната в Украйна. Нещата няма да се променят към добро, докато Путин не бъде свален от власт.

Вижте целия разказ на проф. Станчев за ситуацията в Украйна във видеото.

  • Руски медии: Атака с украински дрон е повредила блок в Санкт Петербург (ВИДЕО)
  • Среднощни руски атаки с дронове в Одеса, има жертви (ВИДЕО И СНИМКИ)
  • Напрежението в Приднестровието: САЩ заявиха, че подкрепят суверенитета на Молдова
  • Владимир Путин: Русия е готова за разговори със САЩ
  • Денков и Тагарев: Не е обсъждано и няма да бъде обсъждано изпращането на жива сила в Украйна
  • Среща със Зеленски в Тирана: Балканските страни ще помагат на Украйна с оръжия и боеприпаси
  • Отцепилото се от Молдова Приднестровие иска помощ и защита от Русия
  • "Няма нужда да се борим кой помага на Украйна": Министър Тагарев няма да подаде оставка
  • Ракети от Русия удариха турски кораб на пристанището в Херсон
  • Масирана атака с дронове срещу Одеса