Експериментално лечение на рак в САЩ доведе до ремисия на заболяването при всички пациенти.

Клиничното проучване е включвало едва 18 души, но за първи път се наблюдават еднакви резултати при всички. Курсът е продължил 6 месеца, като терапията е давана на всеки 3 седмици, а всяка доза струва около 11 000 долара.

Лекарството действа, като "разкрива" раковите клетки и така позволява на имунната система да ги идентифицира и унищожи.

„Резултатите, които са представени са при пациенти с рак на ректума, те са фантастични, тъй като всички пациенти са с големи тумори, най-често метастазирали в локалните лимфни възли. След 6 месечно лечение обаче те вече нямат наличие на туморна тъкан и това е доказано с пет скенер, с магнитен резонанс, с изследване, което се нарича колоноскопия, включително с биопсия, при която колегите патолози изследват тъкан и виждат, че няма наличие на болестта“, заяви в предаването проф. Асен Дудов, който е началник на клиника по медицинска онкология в „Аджибадем Сити Клиник“.

Той отбеляза, че в това проучване се използва вече  регистрирано лекарство. „То е регистрирано при случаи на рак на матката, които са лекувани оперативно и лъчево, в комбинация с химиотерапия, но за съжаление болестта се е върнала. Дори при тези жени това лекарство дава в 43% пълно отсъствие на тумора“, обясни още професорът.