От най-високите и недостъпни върхове на планетата, до обиколка по равното с велосипед. Дойчин Боянов e един от най-известните български алпинисти. Той се върна след 10-дневна обиколка на Исландия с велосипед.

„Това беше приключение. Това е една страна, която винаги съм искал да посетя. Сега реших да го направя с колело, защото не си представям да обикалям забележителностите с автомобил“, каза Боянов в „Тази събота“.

„За мен това е интересно приключение, за което винаги ще си спомням. Исландия надхвърли очакванията ми. Исландия е много зелена страна. Навътре има много ледници, но много ме впечатли синхронът между природата и урбанизираните райони. Да видите природата през домовете и това да не пречи на пейзажа“, обясни той.

Боянов определи пътуването си в Исландия като едно от най-приятните преживявания.

„Климатът е доста особен. Въпреки че в първите дни случихме на слънчеви и топли дни, след това имаше дъждове и студ. Около 1500 километра изминахме на колело. Дневно етапите бяха до 150 км. Придвижвахме се, спахме на палатка“, посочи Боянов.

„Доста е безлюдно, въпреки че има доста туристи. В разгара на лятото те се увеличават. Спокойствието и средата, в която живеят личи на темперамента и характера. Това, което ме озадачи – километри зад мен се движи автомобил, защото маркировката не му позволява да ме изпревари. Няма свирене, мигане на фарове, притискане. Всъщност това е нормалността. Хората са приели тези правила и живеят с тях“, обясни алпинистът.

„Имах възможността да отида четири пъти до Антарктида. Имах възможност да изкачвам неизкачвани върхове на планина, която до голяма степен не беше позната на хората. На Антарктика, доста години преди аз да стъпя на остров Ливингстън, български учени са описвали района и те са дали българските имена. Българите да не се учудват, ако на картата виждат български имена – това е приносът на българските учени“, добави още Дойчин Боянов.