Броени дни преди началото на кандидат-студентската кампания, хиляди зрелостници подготвят своите документи. Много от университетите запазват метода за влизане от извънредната епидемична обстановка - с матура, вместо с изпит.

Изключение правят някои специалности като медицина, фармация и физика.

Приемът по дипломи гарантира на кандидат-студентите лесен достъп до университетите. Софийският университет, обаче въвежда различни коефициенти на оценките от дипломите.

„Тази година се завърнаха някои от кандидат-студентските изпити, това са изпитите по език – френски, немски, английски, както и се провеждат още по биология, физика, химия и математика“, обясни Антонио Стоичков – председател на Студентски съвет към Софийски университет.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов, сега ректор на университет в Литва, не отхвърля приема с оценки от държавните зрелостни изпити.

„Дори в Германия има медицински университети, където освен мотивационно писмо няма изпит, може да си представите. Така, че смятам, че това е нормалното, което трябва да въздъхнем и да го приемем“, смята проф. Сергей Игнатов.

С изключение на правото, по всички други специалности във Великотърновския университет, ще може да се кандидатства с оценките от матурите.

„Най- качествените се отсяваха някога, когато имаше селекция на входа. Сега такава няма. Сега е количество, а от нас се иска качество, което е практически невъзможно освен упорита работа с някои от студентите, които искат наистина да учат, а не да вземат дипломи“, посочва проф. Христо Бонджолов - ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лесният прием осигурява достъп на повече студени отпреди пандемията.

„Сега няма подбор. Сега университетите са отворени да приемат, колкото може повече. Просто са малко кандидат студентите“, добавя проф. Христо Бонджолов.

Университетите не са много, но са малко кандидат-студентите. Преди е имало  випуск от порядъка 100000, сега нещата са слезли под 50.

Университетите да търсят кандидати и извън границите на Европейския съюз, предлага проф. Игнатов.

„Тъй като вие виждате, че броя на местата в университетите е по-голям от броя на завършващите“, обяснява той.

Кандидат-студентската кампания започва след седмица.