„На първо място е дипломацията. Това е, към което се стремим всички в Брюксел. Опитваме се да ангажираме Русия в конструктивен диалог, в който тя а представи своите загрижености и те да бъдат адресирани. Това е позицията на НАТО и на България. Кризата в Украйна не може да има военно решение“, заяви постоянните представител на България в НАТО Драгомир Заков в „Тази събота“.

„Гаранциите за сигурността на Русия са в самия Вашингтонски договор, който много ясно казва какви са принципите, върху които се гради тази организация. Тези принципи не са по-различни от принципите в устава на ООН. Най-голямата гаранция е демокрацията и върховенството на закона. Във всички държави членки върху тези принципи се гради политиката. Русия има интерес да бъде обградена от такива държави“, каза Заков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да обещаем, че НАТО няма да приема нови членки. Това означава да не изпълняваме Вашингтонския договор. От друга страна бихме отрекли правото на самоопределение, правото на всяка страна да избира своята геополитическа ориентация“, коментира Заков по повод възможното членство на Украйна в Алинаса.

Според него има парадокс в желанието на Русия да няма учения на НАТО по източния му фланг, защото те са отговор на струпването на руски войски на границата с Украйна и повече призиви от членките в региона за повече съюзни сили там.

Дали ще има съюзни сили в България е въпрос на решение, в което ще участва и София. Има двустранно споразумение със САЩ и там има конкретни бройки.

„Нека не се вглеждаме в бройките. В балтийските страни има четири батальонни групи, а от другата страна има цяла армия“, каза Заков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!