Палежът на на Културния център в Битоля „Иван Михайлов“ е атентат срещу българите в Северна Македония, срещу България, заяви в предаването „Тази събота“ председателят на центъра Бюбчо Георгиевски.

Според нето атентатът е бил насочен срещу българите в Битола, за да не посащават клуба, защото към него е имало  голям интерес.

„Извършителят Ламбе Алабаковски е освободен под домашен арест – това дава пример, че проблемите на Северна Македония се решават само така – с палеж и насилие над българите“, посочи още Любчо Георгиевски.

„Той беше арестуван от полицията за 3-4 дни, но човек, който е пироман и запали културния център, беше пуснат под домашен арест“, каза още Георгиевски.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него това отношение започва от осъждането на откриването на центъра от президента, премиера и външния министър на Северна Македония. „Наричаха го хитлерстки, това означава ли, че всички българи в северна Македония сме хитлеристи. От там отношението премина в медиите и в социалните мрежи“, заяви председателят на центъра.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него Ламбе Алабаковски трябва да получи адекватно наказание.