Точно след седмица отново ще имаме време за размисъл как да подредим партиите в новия 48-и парламент. В предаването „Тази събота“ ви срещаме фигури с опит в политиката и такива, които сега се включват в нея, без да я познават отвътре.

Гости са бившият министър на образованието академик Николай Денков, водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Шумен и втори в листата в 23-МИР София, и Иво Димовски – млада надежда на ПП, част от листата в 25 МИР-София.

Денков вече е добре познато лице от участието му в няколко правителства като министър на образованието. Димовски е ново лице в политиката. Роден е в Бейрут, завършил е Кеймбридж, а последно работи и живее в Мюнхен.

Николай Денков, кандидат-депутат от ПП

„Много е важно в трудни времена ясно да сме си подредили принципите. Нашите принципи са ясни първо от геополитическата ориентация, която е към Европейския съюз и НАТО в контекста на войната. Това става още по-важно, защото ние други гаранции за сигурност днес, освен нашата принадлежност към НАТО, нямаме. Това са нашите партньори и ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да гледаме българските интереси, да отстояваме нашите принципи, но това е единствената гаранция, която имаме за защита от нападение отвън“. Така Николай Денков коментира темата със заплахата от ескалацията на войната в Украйна.

По думите на Иво Димовски е изключително важно в момента да има обединение в държавата пред лицето на кризата и на всички рискове и заплахи.

Иво Димовски, кандидат-депутат от ПП

„Българските граници, българските граждани трябва да бъдат защитени при всякакви обстоятелства, но искам да ви върна обратно към човешката гледна точка на войната в Украйна. Войната е нещо много деструктивно, тя разрушава много мечти и семейства (…) Сега хора, които не са виждали оръжия преди, трябва да ги вземат и да ходят да се бият срещу своите връстници. Те не искат да са там.  Виждаме последната мобилизация в Русия – летищата са пълно. Това е нещо, в което никой не иска да участва и трябва да спре възможно най-бързо“, коментира Димовски.

Гледайте целия разговор във видеото!