Звездата от нашумелия руски сериал „Кухня“ Дмитрий Назаров ще пристигне в България заедно със съпругата си Олга Василева. София е тяхната първа спирка от европейското им турне, за да изиграят „L'amour-Мур“ или „Килнатата държава“, спектакълът, заради който и двамата са изгонени от Московския театър. В момента артистичната двойка живее във Франция.

Снимка: bTV

Той е един от най-разпознаваемите руски актьори на нашето време. Тя е награждавана актриса от молдовски произход. Неговият характер и остро чувство за хумор го превръщат в любимец на публиката в цяла Източна Европа. Тя е определяна за „изпълнителка с бесен темперамент и обаяние“. Той е Дмитрий Назаров, тя Олга Василиева. 

Снимка: bTV

Г-н Назаров, у нас ставате популярен с ролята на главния готвач Виктор Петрович от сериала Кухня, какво е общото между него и вас?

Мустаците.

А гледате ли епизоди от сериала днес, поздравяват ли ви хора до ден днешен за него?

Дмитрий: Хората по улиците ме спират, в Русия беше невъзможно да се кача спокойно в градския транспорт. Така реагираха и българите, сърбите, руснаците, французите.

Снимка: bTV

Олга: Не можеше да се отиде спокойно на летището. Никакви шапки, никакви очила, не вършеха работа, винаги го разпознаваха.

Г-жо Василева, добър кулинар ли е г-н Назаров?

Олга: Г-н Назаров изобщо не се занимава с кулинария, никога, изобщо.

Въпреки отношението, което получават от своите сънародници, в началото на тази година Дмитрий Назаров и Олга Василиева биват изгонени от Московския театър „Антон Павлович Чехов“ заради антивоенна реторика. На самия Назаров е съставен протокол за дискредитиране на руските въоръжени сили. Принудени от обстоятелствата, Дмитрий и Олга решават да напуснат Руската федерация и понастоящем живеят във Франция.

Снимка: bTV

Разказахте за любовта на руснаците към вас, но липсва ли Ви Русия, липсва ли Ви вашата родина?

Дмитрий: Безусловно ни липсва, но най-вече ни липсват нашите близки.

Олга: Нас ни принудиха да напуснем страната, ние пристигнахме тук за новогодишните празници и ни съобщиха, че ни уволняват. И именно тук ни казаха, че е по-добре да не се връщаме, тъй като не е ясно какво ще се случи с нас. Мъчно ни е за децата, които останаха там, за зрителите, за родителите, за кучето ни. Сякаш ни изстискаха от една туба. Всичко това ни принуждава да останем тук.

А какви са трудностите пред вашите сънародници там, какво знаете за тях?

Олга: Тежко е за украинците, за живота в Украйна, но със сигурност е тежко и на живеещите в Русия.

Снимка: bTV

Вие сте свободни творци, но каква е цената на вашата свобода?

Олга: Свободата е безценна! Или си свободен, или не. Ние избрахме свободата.

Според вас артистите днес длъжни ли са да взимат отношение към света, в който живеем, към обществените проблеми и процеси?

Дмитрий: Несъмнено, непременно трябва да се прави това, но ние не сме вестник, не сме документалисти, ние по друг начин въздействаме. Ние не блъскаме човека в челото, защото този удар може да се върне обратно. Ние въздействаме на сърцето, на душата, така че нещата да останат там, именно в душата и сърцето.

„L'amour-Мур“ или „Килнатата държава“ е спектакълът, заради който Дмитрий и Олга биват изгонени от Московския театър. Постановката събира техните възгледи за свободата, настоящето, поднесени с много сатира и шарени музикални етюди. Именно с този „забранен“ спектакъл тръгват на европейско турне, което започва от България по покана на Евгения Стайловска.

А как изразявате вашата позиция на сцената и как ще предадете своите послания на зрителите в София, на 22 май?

Дмитрий: Ние ще покажем нашето емоционално отношение към тези процеси, не фактологията. А нашето отношение е към ужаса, който се е наместил не само в Русия, не само в Украйна. Това е раково образувание, което е обхванало целия свят. Ще говорим за това, което трябва да се направи, след като приключи всичко това, пеем за това, което ще победи.

Какво значи L'amour-Мур или Килнатата, наклонената държава. Любовта е разбираема, но какво влагате в заглавието на постановката?

Снимка: bTV

Олга: Можем да говорим за това, че държавата ни, Русия, сега се е килнала, тя представлява нещо като трамплин към ада. И единственият изход е сега, в тази минута, веднага да говорим за най-важното. Че трябва да обичаме. Да обичаме близките си, да обичаме хората, да обичаме родината си и единствено любовта би могла да спаси това, което все още може да бъде спасено.

Още руско настроение и послания за любов, очакваме от Дмитрий и Олга на 22 май в Театър „Азарян“, „Зала 2“ на НДК.