Празникът на розата в Казанлък е чакан цяла година не само от българи, но и от хора от цял свят. Той съществува повече от 119 години, а тази година за отбелязването му ще има мащабна програма.

„В този спектакъл ще има магнетично шоу с дрон, фойерверки и спектакъл. Ще бъде поставена и короната на  царица Роза – на 3 юни, а на 5 юни ще има уникално шествие с хиляди участници.

Снимка: btvnovinite.bg

На този ден в село Буново в Розовата долина започва розоберът.

„Сезонът започва по-добре от миналата година, когато  изкупната цена на розов цвят беше 1.60 лв. Тази година с усилията на асоциациите в бранша и с други кампании е 2.70 лв. до 3 лв., което е задоволително“, обясни в предаването „Тази събота“ Владимир Стоянов, който се занимава с производство на рози и на розови продукти от много години.

За 1 kg розово масло от трябват около 1 милион маслодайни розички, а един берач бере средно около 50kg на ден, обясни още той.

„Проблемите в бранша са от години и сред тях са основно незаконните пунктове за изкупуване на роза, транспортът за берачите и лоши условия на труд“, отбеляза обаче Владимир Стоянов.

„Ние се борим за стабилизиране на бранша, за да стане стратегически секторът и да има обвързано финансиране на земеделците“, каза той.