Кюстендил отбелязва традиционния за града Празник на черешата. Той продължава три последователни дни – от 28 до 30 юни. Организатори са Община Кюстендил и Институтът по земеделие в града.
Официалното откриване беше в петък вечерта.
„Това, което можете да очаквате, е една богата културно-музикална програма, шедьоври от череши и кулинарни изкушения. Има зона, в която можете да си помивате и да пиете лимонада. Има и улица със стари занаяти, а вечерта завършваме с музика“, каза кметът на града Огнян Атанасов.
Една от изненадите за празника ще е приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп от шеф сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Проявата ще продължи с концерт.
Тази година организаторите ще подредят и специална зона, където ще се предлагат прохладни летни напитки и черешови изкушения.
Сред атракциите са още алея, която ще представи красотата и майсторството на типичните за района занаяти, улица на живите места със съхранените от тях традиции пред читалище "Братство" в града и др.
Със свои изпълнения в съботната вечер ще се представят певците Миро и Дивна.
По повод Празника на черешата са предвидени и безплатни туристически обиколки на Кюстендил на български и английски език, както и много занимания за деца.
Над 150 търговци от цялата страна вече са подали заявление за участие в проявата. Участие ще вземат и над 50 производители на череши.
Във връзка с празника Община Кюстендил и други институции подеха благотворителна кампания, насочена към хора в неравностойно положение от малките населени места в региона.
В рамките на инициативата нуждаещите се ще получат пакети с хранителни продукти, съдържащи череши, местно производство, сокове и домашни печива.
Празникът започва да се организира още през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство".
По време на събитието се представят разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.