Празниците са времето, в което семействата се събират и прекарват ценните мигове с най-близките си. Традициите в патриархалните семейства обаче са се променили. Това каза в „Тази събота” психологът на „Смени жената” Елена Димитрова Ангелова, като даде пример, че все по-често „Скайп” присъства на празничната вечеря.

„Празниците могат да бъдат източник и на напрежение заради очакванията, че трябва да е прекрасно или пък заради огромните усилия, положени за него. Празниците разстройват хората, това показва моята практика. Има хора, които изпадат в депресивни състояния, когато този мечтан празник не се сбъдне по очаквания начин”, каза Ангелова.

Психоложката заяви, че най-бързият начин да се развали настроението за празника е хората да се „пренавият” – да очакват повече от себе си и другите.

„По-възрастните, с традиционните представи за празника, трябва да случат тези си представи независимо от младите. Защото кой е казал, че ако децата ти не се приберат за Великден, ти не можеш да имаш Великден. Когато имаш желание да направиш нещо за себе си, нека то не зависи от присъствието на някой друг, защото това ангажира другия. От друга страна, мека младите да се насладят на силата, която идва от корена, защото традициите създават заедност в семейството”, каза психологът.

Елена Ангелова посочи, че България е на 34 място в класацията за вътрешно усещане към принадлежност. „Все повече ни бяга усещането за принадлежност към семейството, ние не можем да принадлежим и на по-широкото обаче”, допълни още тя.