През изминалата седмица станахме свидетели на вълна от съпричастност към украинските граждани. Засегнати от конфликта са и студентите от украински произход, които се обучават у нас. 

Наталия Арпентиева е студентка в първи курс, специалност Английска филология в Софийския университет. По произход е бесарабска българка. Близките й са останали в Одеса. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Всеки час проверявам всички месинджъри, кога са били онлайн. Ако не са били 3 часа онлайн, започвам да се стресирам, да се страхувам и не знам какво да мисля, това е много тежко", споделя Наталия.

По думите й в Одеса живеят българи, руснаци, украинци, евреи, цигани, турци, много националности и никой никого не притеснява.

"И аз не разбирам защо в Русия смятат, че ние притесняваме руските. Това не е вярно!", категорична е Наталия.

От края на миналата седмица, студентите от украински произход като Наталия могат да разчитат на мерки, които Студентският съвет към Софийския университет изработва в тяхна подкрепа. Част от тях са:

- Освобождаване от наеми в студентските общежития до подобряване на ситуацията в Украйна;

- Прекратяване на начисляването на режийни разходи в студентските общежития

- Удължаване на настанителния период на настанените в общежития

- Подсигуряване на безвъзмездно изхранване в студентските столове

- На официалната интернет страница на Университета да се публикува актуална информация за българските и украинските граждани, които търсят убежище у нас

Дима Минков е роден в Болград, югозападна Украйна. Студент е от началото на тази академична година.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз дойдох в края на септември, първи курс съм. Последно  бях в Украйна през края на декември, начало на януари, защото имаше много празници и исках да си видя роднините“, разказва той.

Като студент по международни отношения, Дима има своя позиция за войната в Украйна.

„Глупаво е да наричаш нашата власт нацисти, когато половината от тях са евреи. Това е война от юридическа гледна точка, но от фактическа това е геноцид за украинския народ“, отбелязва той.