На 18 октомври отбелязваме международния ден за борба с трафика на хора. Дни по-рано неправителствени организации и служби, борещи се с трафика, се включиха в Поход на свободата, с цел повече хора да получат информация за проблема.

Всяка година стотици млади жени залагат съдбата си на карта, измамени с обещания за любов, скъпи подаръци и лесни пари.

Ще я наречем Вяра. С брат и са сираци, а животът и се променя преди 3 години, когато той и чува страшната диагноза.

„Познат от село ме уговори, че може да ми намери работа за много пари, разбрах за какво става въпрос, че ще трябва да си продавам тялото и реших, че трябва да помогна на брат ми, за две седмици мислих първо“, казва Вяра.

Най-лесните жертви са момичета с проблеми в семейството или такива с финансови затруднения.

„От тази уязвимост се възползват трафикантите и много често те дават обещанието за обич, за грижа, тоест всичко онова, което е липсвало на пострадалото лице. Тя трябва да заработи средства чрез експлоатация, независимо каква, просия, трудова, сексуална експлоатация, защото, освен своите дългове, вече е натрупала нови“, обясни Анна Николова, "SOS- Семейства в риск".

След като я държат затворена в продължение на дни, Вяра разбира, че няма да се измъкне лесно.

„Всеки ден имаше бой, документите ми взеха, клиентите бяха 10-15“, разказва жертвата.

„Задължително трябва да се потърси помощ. Няма как ние да помогнем на човек, който не е потърсил нашата помощ. Дори в кметството, когато отиде и каже, че е станала жертва на такова престъпление, съответно ще бъде насочена“, заяви Любка Костадинова, секретар на "Местна комисия за борба с трафика на хора".

Походът на свободата се проведе в няколко града. Целта е повече хора да разберат, че не са сами в проблема и че ако вече са станали жертва на трафик, да се обърнат за помощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!