Бреговете на Северното Черноморие крият десетки истории за корабокрушения и любопитни археологически обекти. За момента те са слабо проучени, но наши подводни археолози проведоха експедиция в района.

Един от начините за търсене на находки под вода са рибари, запалени търсачи или дори геолози, работещи по бреговете за даден проект.

„Пространствата в морето са огромни и ние никога не можем да ги проучим подробно, но с помощта на много водолази и рибари, които познават брега, може да достигнем до потънали кораби и подводни археологически обекти“, заяви д-р Найден Прахов от Центъра по подводна археология в Созопол.

„По дъното има много останки, потънали кораби, топове, пушки, саби и много такива находки на почти 10-15 метра. Шабла е едно гробище описано отдавна с подводни погребения и това е още от античността“, добави водолазът д-р Дамян Дамянов.

Морето на север е непредсказуемо и трудно за проучвания. Освен бърза промяна на условията, през лятото видимостта се оказва още една пречка

Дълбините на Черно море крият изключително много история и тя трябва да бъде изучавана и изследвана. Целта е тя да бъде показана само у нас, но и по света.