Индия посреща пролетта с ежегодния Фестивал на цветовете, известен още като Холи. Той е вторият голям празник на индусите след Дивали. С него се отбелязва началото на пролетта и се вярва, че в този ден доброто, хармонията и любовта между хората ще възтържествуват.

Снимка: btvnovinite.bg

В нощта преди Холи се изпълнява символичното изгаряне на злото. Някои покриват телата си с пепелта, за да се пречистят. На сутринта започват истинските празненства.

Снимка: btvnovinite.bg

По улиците се провеждат масови битки с цветен прах, съпроводени от музика, песни и танци. Всички са равни, без значение от пол, възраст, раса и благосъстояние, защото това е триумф на любовта и веселието.

Традицията за хвърляне на шарен прах е свързана и с любовната история на Кришна и Радха. Легендата разказва, че майката на Кришна сменила синия цвят на кожата на сина си с боя, за да бъде също толкова светла като тази на неговата любима.

Снимка: btvnovinite.bg

В днешно време Холи е популярен не само в Индия, но и в Европа и Америка. През 2014 г. се проведе за първи път и в България, за да ни напомни, че трябва да се освободим от грешките от миналото, да простим на тези, които са ни наранили, и да посрещнем новото начало.