Този спомен от европейското първенство през 1984 г. запечатва един от многобройните славни моменти в историята на българската художествена гимнастика. Снимката се превръща в метафоричен символ на мощта на родната школа. Мощ, предавана от поколение на поколение. Сила, превърнала се в традиция.

Повече от 30 години след подвига на Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Диляна Георгиева и останалите момичета от поколението "златни“ и три години след успеха на Невяна Владинова и Катрин Тасева, Стиляна Николова и Радина Томова ни връщат отново в "златните" времена на българската художествена гимнастика.

"Като излязохме на награждаването и вече ни даваха медалите, си дадохме знак и се хванахме за ръце", разказва Николова за успеха в многобоя при девойките на международния турнир в Корбей Есон (Франция).

"Аз си мислех как сме един отбор, заедно пеем химна и сме много горди с това", добавя Томова.

"Не очаквах да реагират по този начин и страшно много ме зарадва това, което направиха. Много беше емоционално", споделя треньорката на малките ни грации Валентина Иванова.

Макар да вървят по стъпките на предшественичките си, Стиляна, Радина и останалите момичета от националния отбор девойки са различни. С изградени убеждения и собствен почерк. Гласът им се чува, а мнението им се приема. Те са малки, но категорично осъзнати.

В трудните моменти девойките имат до себе си педагози - също от ново поколение. Главният треньор на отбора Валентина Иванова се усмихва често, тон повишава рядко, ако е наложително, разбира момичетата и се държи с тях като с равни.

"Тази възраст е една от най-тежките, растат пред очите ни, трябва да сме им и родители, и треньори. Справяме се. Говорим, много говорим, освен че работим и си говорим с тях за нещата от живота"

"Първо трябва да бъдат добри хора наистина. Да обичат това, което правят и да го правят с много любов и много да работят, за да им се отблагодари трудът", казва Иванова.

За пример и вдъхновение двете имат някои от най-близките си хора.

Стиляна иска един ден да стане като майка си Паулина, която е двукратна световна и веднъж европейска шампионка.

За Радина вдъхновяваща е нейната треньорка Катрин Велкова - световна шампионка и участничка на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Цел номер едно за девойките ни през този сезон е добро представяне на европейското първенство през май. Голямата мечта на крехките момичета обаче е много, много по-смела.

bTV призовава: останете си вкъщи!