Композиторът Стефан Диомов посрещна 74-я си рожден ден в Африка. Творецът подготвя пета изложба с авторски фотографии от пътешествията си по света. 

„Джъмбо, Джъмбо, Хакуна Матата!” – това на кенийски или на техния език суахили означава: „Здравейте, здравейте, няма проблем!” С тази песен те посрещат в Кения, с тази песен те изпращат. Проблемите, разбира се, са много, но те остават някъде зад приключението”, каза Стефан Диомов.


Приключението започва с т.нар. африкански масаж. „Пътуването по кенийските пътища е наречено африкански масаж от самите кенийци. Те се смеят гръмогласно като трябва да опишат пътя. Казват: „Сега ви чака голям африкански масаж”. Това значи отново черен и прашен път”, сподели композиторът.


С население от 50 милиона души, Кения е сред най-бедните държави в Африка. Но това не пречи на местните да се усмихват, посрещайки тълпите туристи, дошли да се смесят с дивия свят на саваната, разказва композиторът.

„Много добре се грижат за парковете си. Аз не видях никъде нито един фас, една хартийка, хвърлена някъде”, каза Диомов.

По думите на твореца, спазването на правилата при фото сафарито е желязно – не напускаш джипа и не дразниш животните. Но изкушението от сполучливия кадър е голямо. Дори пред риска да те стъпче слон.   

„Преброих ги, бяха около 90 слона. Един огромен слон, той ми се видя голям колкото хола ми, заостри уши, започна да ръмжи и тръгна директно към нас. Нашата джипка беше като джудже пред тази маса, която щеше да ни отвее. Освен това той е ядосан, ушите му са наострени, хоботът му напред и ръмжи, ама зверски ръмжи, което издаваше неговото недоволство от това, че сме навлезли в територията му. В това време нашият водач, който се явява и шофьор, говореше по джиесема, захвърли го, изкрещя, по най-бързия начин на задна скорост дръпна джипката назад”, спомни си Диомов.


За късмет на маестрото, Килиманджаро му позира в цялата си прелест.

„Ще направя филм, над който сега работя. Филмът ще се казва „В прегръдката на Кения". Ще направя изложба, вече пета подред. Ей такъв съм си - луд човек. И това е добре. Аз се радвам на моята лудост, защото тя ме среща с много, много положителни емоции”, каза композиторът.


Стефан Диомов сподели, че само на един континент не е стъпвал – Антарктика, но не смята да ходи, защото е твърде студено.

„Досега обиколих над 80 държави, някои от които много екстремни, като например, миналата година бях в Норвегия, норвежките фиорди, по-предната година бях в Перу, при инките, посетих най-големите водопади на земята”, допълни Диомов.