България се справя изненадващо добре с управлението на COVID кризата. Това заяви в „Тази неделя“ президентът на страната ни от 2012 до 2017 г. година Росен Плевнелиев. 

Той обясни, че в разговор с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е обсъдил над 200 държави и двамата са били на мнение, че България успешно се справя със ситуацията на фона на глобалната криза. 

По думите му има и неща, които могат да се подобрят. Той даде пример, че хората имат ниско доверие в институциите, а за да има промяна - трябва да има върховенство на закона, не на интересите. 

„Трябва да си дадем сметка, че българската здравна система остана нереформирана и сега виждаме резултатите от това. Колко министри се смениха? Но все още тази система не е тази, която, ние като граждани, искаме да имаме“, каза Плевнелиев. 

Според него чрез въвеждането на електронна здравна карта административната тежест в системата ще се облекчи и резултатите ще се подобрят. Плевнелиев даде оценка „Много добър“ на кабинета за справянето с кризата. 

Относно предстоящите парламентарни избори, Плевнелиев прогнозира, че ни очаква година на тежко политическо противопоставяне. „Бурята, която предстои ще бъде многопластова и на много фронтове, но тя ще реши всичко. Например, дали България ще влезе в еврозоната. Това е геополитика с много тежка драма, която е пред нас, дали Радев ще има втори мандат или Борисов няма да има нов мандат. Ще видим тежък сблъсък между популистите и демократите у нас“, добави той. 

Плевнелиев отново отправи критики към наследника си на „Дондуков“ 2. Според него започналите тази седмица консултации са закъснели: „Четири години Румен Радев не си отвори вратите на президентската институция за никой и за нищо, освен за жестоко политическо противопоставяне, което той избра още от ден първи. Радев в момента е в много тежка ситуация. Не му отива да каже нещо, а след това да се отметне. Когато посочи датата 28 март, не е той човекът, който постави под съмнение тази дата, а шефът на Стратегическия му съвет“. 

„Радев постоянно повтаря как ще измете мутрите от България – „мутри, вън“. Същевременно тези, които създадоха мутрите, агентите на Държавна сигурност са в Президентството, те са шефове на Стратегическия му съвет. Агентът на ДС с прякор „Майстора“ (б.р. Александър Маринов), постави под съмнение датата на изборите“, каза Плевнелиев. 

По думите му датата на парламентарните избори трябва да бъде насрочена след широки консултации с политическите сили. Според него през април би било най-подходящо да се проведе вотът.

Цялото интервю с Росен Плевнелиев вижте във видеото!