За този град, който ви представяме в рубриката "Роден край", Емил Димитров има песен, в която го нарича  "малък райски кът". Става дума за Плевен!

Из него ни развежда Люси Дяковска, която живее в него от рождението си на 2 април 1976 г., докато става на 18.

"Тук е минал моят тийнейджърски живот. Тук, в Пионерския дом, в Младежкия дом, където направих първите крачки като танцьор в "Майкъл Джексън фен клуб", казва Люси.

Снимка: btvnovinite.bg

На 14-15 години вече ходех по дискотеки и моят дядо ми казваше: "Моля те, не се прибирай по тъмно. Прибирай се по светло, за да не ти се случи нещо". И идваше и ме посрещаше. Сутрин ме чакаше тук на площада, милият, защото се събуждаше в четири да пише ноти. Обличаше се и тръгваше и през летните месеци идваше и ме чакаше пред дискотеката да си ме заведе да си спя”, спомня си Люси Дяковска. 

Прави ми впечатление, че, където и да отида, първо знаят, че съм от Плевен, посочва тя. 

Семейството на Люси предопределя съдбата й на изпълнител. Не само дядо й, който е знаменита фигура във фолклора, но и майка й е пианист, а баща й - оперен певец.

Плевен е оставил сериозна следа в сферата на културата. Дал е на България имена като Гена Димитрова и Катя Попова. Днес друг от съвременните известни изпълнители, родени тук, е и Любо Киров. И още много! Плевен е не само културен, но и исторически център!

Снимка: bTV

Според кмета на града Плевен е останал в историята с плевенската епопея в продължение на 5 месеца преди 141 години. 

„Панорамата на Плевен, която е единствен и уникален обект в Централна и Източна Европа. В целия свят са само няколко десетки. Ние имаме и огромен потенциал в медицината, който в момента е в началните места в България”, посочва още кметът. 

Амбицията на Плевен е да бъде един от водещите медицински центрове на България. В медицинския университет в Плевен разполагат с техника, с която могат да се гледат 3Д операции и да се правят подробни анализи. А след науката, историята и културата, стигаме и до спорта. Което отново ни връща при семейството на Люси. Нейният брат - Александър Дяковски е старши треньор на волейболния отбор „Спартак” -Плевен.

В дългия списък със спортисти от Плевен се открояват имената на Тереза Маринова,Детелин Далаклиев, Тихомир Иванов, Полина Цекова и още много.

А публиката обича онези, които играят за нея! Онези, които са екипни играчи и умеят да се обединяват около една обща цел. Като плевенчани.