Плаващо сметище се образува пред стената на ВЕЦ „Своге“ след обилните валежи от дъжд. На извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов, правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър.

Боклуците, които са се събрали, са между 10 дка и 12 дка, голяма част от тях са дървета, но повечето са отпадъците, които са изхвърлени от хората. Те идват от цялото Софийско поле.

Венцислав Младенов от комисията, която е сформиранаа за почистването на сметището, обясни, че днес работата  започва с изчисляване на обема на боклука и вида на отпадъците, като и начинът на изваждането им. 

С дигитално колело ще бъде измерен точния размер на сметището, но не и обемът, защото има много отпадъци потънали във водата, отбеляза той. 

Има дървета, перални хладилници – това е като битпазар, коментира Венцислав Младенов.  

Според него може би над 50% ще бъде работата на ръка.

„Ще се направят около 250 – 300 курса за извозването на отпадъците до регионалното депо в Костинброд“, съобщи той.

По думите му работата по разчистването е невъзможно до приключи за един ден, но няма и да спира.

„Като собственик на съоръжението и на имота ще съдействам изцяло за достъп при работата“, заяви Васил Шуманов – представител на ВЕЦ-Своге.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да се внимава с преливаемата зона на стената, тя не трябва да бъде компрометирана по никакъв начин, както и  останалите съоръжения на веца, посочи той.

Васил Шуманов отбелязва, че тази ситуация не се случва за първи път. След като се оттече водата, от веца изгребват боклука, обяснява той.

„Трябва да се измисли начин и да се намери механизъм, по който този боклук да се отстранява. Проблемът с боклука ще си остане, искам да попитам администрацията, какво ще правим със следващия боклук, който ще дойде, ще има ли превантивни мерки да не идва тука“, попита той.

Снимка: btvnovinite.bg

Виновният за боклука се търси от прокуратурата, но отговорният за почистването така и не беше посочен, отбеляза още Васил Шуманов.

По думите му на заседание на областната администрация, областният управител е казал, че това е тяхно задължение, тъй като реката е държавна собственост.