Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор. Това заяви ексклузивно в ефира на bTV бизнесменът Пламен Бобоков, който беше пуснат под домашен арест срещу рекордната гаранция от 1 млн. лв.

Той и брат му Атанас се разследват за незаконен внос и износ на отпадъци, а от тази седмица Пламен Бобоков се сдоби с още едно - търговия с влияние. От държавното обвинение обявиха, че имат доказателства, че прокурор Николов е отправил молба за лобиране към Бобоков, с неговите контакти на високо ниво, да заеме поста окръжен прокурор на Русе.

„Ходатайствах за Николов, но това не е търговия с влияние“

„Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото той друг човек е прокурор на тази позиция“, заяви още Бобоков за съдържанието на есемесите.

Бизнесменът е категоричен, че не става въпрос за „търговия с влияние“, а за „лобизъм“ за един достоен човек. „Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние“, каза Пламен Бобоков.

„Аз съм ги дал всичките си телефони и таблети заедно с кодовете за достъп до есемесите при обиска у нас, защото няма от какво да се притеснявам. Не става въпрос за заслуга на специалните служби“, разкри бизнесменът по повод на разпространените от прокуратурата доказателства, които включваха и есемеси от телефона на Бобоков за комуникация между него и секретаря на президента Пламен Узунов. 

Според обвинението бизнесменът и президентският съветник са обсъждали решение на ВАС за танкера БАДР и отмяна на заповед за забрана за отплаване.  

„Има два стълба на влияние, които определят кой къде и кога отива"

Бобоков заяви, че е публична тайна как се печелят важните постове в Русе – „прокурори, шефове на областната дирекция на МВР и други, се разпределят от координатора на ГЕРБ Пламен Нунев".

„Той не го прави сам. Кой е зад него? Кой е шефът? Първият стълб на влияние в държавата", каза бизнесменът.

„Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние, които определят кой къде и кога да отиде. Аз просто съм се възползвал от това, че имах близък приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момче. Нищо повече“, заяви Бобоков.

„Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е висша форма на цинизъм, но това не ме изненадва. Търговията с влияние предполага наличието на такова влияние, аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла", каза бизнесменът.

Въпреки опитите на bTV, координаторът на ГЕРБ в Русе - Пламен Нунев, чието име беше споменато от Бобоков, не беше открит за коментар. 

Бобоков е категоричен, че не е ходатайствал за назначаване на други хора на държавни постове и Николай Николов бил едно голямо изключение, защото му станало „мъчно за този достоен човек и се надява, че няма да му навреди на кариерата".

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Имаме голям интерес в Либерия, имаме водещи американски партньори. Почти сме приключили процедурата по концесиониране на пристанище. И съм водил разговори с президента на Либерия, не на България, защото президентът на Либерия решава концесиите там, а не българският“. Така Пламен Бобоков коментира друга сюжетна линия от обвиненията срещу него.

„Българският президент като един достоен и отговорен човек може да лобира за българския бизнес в чужбина. Истината е, че голямата дипломация зад граница се прави от бизнеса“, заяви Бобоков, който е категоричен, че не е лобирал за назначаването на определена личност като наш посланик в Монровия.

„Лобизъм е лоша дума в България, затова се стремя да я избягвам, но лобизъм в цивилизованите държави е страхотно нещо“, заяви Бобоков.

Случаят с танкера БАДР и есемесите с президентския съветник Пламен Узунов

Що се отнася до решението на ВАС за либийския танкер БАДР и как се е озовало то в него преди обявяването му, Бобоков признава официално, че е близък и си е писал с президентския секретар Пламен Узунов. Той също беше разпитан връзките си с бизнесмена.

От кореспонденцията им става ясно, че Узунов предварително е дал на Бобоков съдебно решение, касаещо задържан танкер в Либия.

Бизнесменът заяви, че това е изключително „грозен казус“, заради който България скоро ще бъде обявена не само за „бандитска, но и за пиратска държава“.

„Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България щеше да влезе в черен списък и да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото аз там имам хора, имам представители и дали въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори“, обясни своя интерес към случая бизнесменът.

„Не внасям италиански боклук, а скъпа суровина“

Бобоков коментира и обвинението към него и брат му за незаконен внос на отпадъци от Апенините: Под „италиански боклуци се има предвид битовите отпадъци, но това няма връзка с нас, има внос на суровина, за производство на акумулатори, която се нарича оловна скрап“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са скъпи материали. Струват 1500 евро на тон, това не е нещо, което хвърляш на улицата“, категоричен е бизнесменът.

„Двама души от тая престъпна група (за внос на отпадъци) никога не сме се виждали, а с набедения зам-министър Живков никога не съм комуникирал", казва Бобоков.

Бизнесменът призна, че се познава с Васил Божков от 90-те и движат в един кръг.

Пламен Бобоков призна, че се страхува за себе си, но заяви, че е крайно време някой да говори за случващото се в държавата.

Какво още разкри Пламен Бобоков и за обвиненията срещу него и брат му, гледайте във видеото.