Президентът Румен Радев е роден през 1963 г. в Димитровград. Любовта му към летенето е още от детските години. „След като разбра че в Стара Загора има авиоклуб, който може да посещава, бягаше. Аз, като събера стотинки от закуските, му давах да си плати билета“, разказва сестрата на държавния глава Лозана Странджева.

Снимка: Архив

Първенец е във випуска и в гимназията, и във военновъздушното училище. Завършва Колежа на военновъздушните сили в Максуел, Алабама, САЩ. №1 е сред чуждите офицери и 13-ти в целия випуск.

Думата е „Доверие“

С Димитър Стоянов, който е главен секретар в президентството се познават от 2001 г. когато Радев е заместник-командир на „Граф Игнатиево“. Стоянов отговаря за поддръжката на летателната техника и затова се ползва с пълното доверие на летеца Радев: „Спойката между мен и президента Радев е думата „доверие“. Доверие в това, което той прави и това, което ми е делегирал”.

Снимка: Архив

Радев има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Той е демо-пилот на МиГ-29.

Достига до чин генерал-майор, а в периода 2014-2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България. Заради несъгласието си чужди армии да пазят небето ни срещу заплащане напуска ВВС. „Нашето небе през цялата наша история винаги се е пазило от български летци“, казва той.

Снимка: Архив

Радев се кандидатира за президент през август същата година и преди пет години влиза на „Дондуков“ 2. И до момента самолетът е с него, но с него е и Димитър Стоянов, който също напуска военновъздушните сили. „Напрегнат беше мандатът често се чуваха думи като законност, справедливост, зачитане на националните интереси“, отчита той.

Решенията взема сам

Решенията президентът взема еднолично, но след много консултации с екипа си, разказва Стоянов. Понякога президентът излиза извън протокола при посещенията си в страната. Например – да даде личен пример за физическата подготовка на  армията.

Снимка: Архив

Според главния му секретар това е показателно, че върховният главнокомандващ не се е откъснал от армията.

Снимка: Архив

Като голям успех по време на първия мандат Димитър Стоянов определя речта на президента пред санктпетербургския икономически форум, когато 15 хиляди души му ръкопляскат, докато той убеждава Путин, че България защитава своя суверенитет. Като успех се отчита и домакинството на инициативата „Три морета“.

Снимка: Архив

Сред критичните моменти е нахлуването на прокуратурата в президентството и задържането на двамата президентски съветници, чиито арест съдът обяви за незаконен. „Хората показаха подкрепата си за президента Радев. Това беше знаменит ден оттам започна промяната в българското общество“, коментира Стоянов.

Готовността да дадеш всичко

Много от качествата, които му помагат като държавен глава Радев е развил в изтребителната авиация. „Едно от качествата е да вземе бързо адекватно решение, това се изисква в изтребителната авиация. Той го демонстрира и тук“, посочва главният секретар.

Самият президент описва качествата, които му помагат в политиката така: „Това е себеотдайността и готовността да дадеш всичко за дадена кауза, защото всеки един пилот изтребител, влизайки в този самолет, залага живота си и бъдещето на своето семейство и поставя интересите на обществото над своето лично облагодетелстване. Бих желал повече български политици да живеят със себеотрицанието на българския летец“.

Снимка: Архив

Победата на изборите е била оценка за първия мандат на Радев и Йотова, категоричен е главния секретар. Предстои да разберем какви цели ще си постави за реализиране през втория президентски мандат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!