„Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти на форум на Дарик радио, на който се обсъжда състоянието на демокрацията, както и глобалните и локални политики.

„Бях информиран, че има много сериозни причини за смяната на ръководството на „Булгаргаз“ – изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени, изглежда, че са се случвали на база неправилни или грешни решения, но резултатът е един и същ  - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да каза, че цените на газа трябва да се качат с още 30%“, коментира Петков случващото се в газовото дружество.

Премиерът каза, че изборът на новото ръководство е изцяло на БЕХ и енергийния министър, но очаква, че този тип решения на предишния борд няма да бъдат взети занапред.

Най-вероятно част от решенията има договорености, от които не можем да избягаме като държава, но се надявам следващите да не вземат такива, каза Петков.

По думите му, ако имало работещ регулатор, то той щял да постави под съмнение искането на „Булгаргаз“ за повишение на цените.

„Автобиографиите на всички тези хора ще бъдат гледани критично. Аз се доверявам на министър Николов, а той на БЕХ, че тези хора са годни да свършат работата“, каза Петков.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова коментира, че приема решението на своя колега от енергийното ведомство.

На годишния форум на „Дарик радио“ Кирил Петков беше отличен като политик на година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!