Бургас. Шейсет години след рождението на поетесата Петя Дубарова едно съвременно момиче, носещо нейното име, вплита бунтарската си съдба с тази на най–близките си приятели от училище, за да разкажат заедно за това колко е важно да се бориш за идеалите си до край. И за ролята на учителите, които оставят следа. Това е  историята на лентата "Петя на моята Петя".

"От малка чета Петя Дубарова и ми е много тъжно, че я няма в учебната ни програма. Още от самото начало видях, че ще ми е сложно и героинята е далече от мен, защото е много по–смела и винаги си казва всичко", каза Александра Костова.

Отвъд дързостта на младата Петя Монева сюжетът осъществява една среща назад във времето - с митичния образ на Дубарева, изигран от Алиса Атанасова.

"Прекрасно се справиха децата във филма", коментира продуцентът Николай Урумов.

"Всички актьори, включително и големите - Юлиян Вергов и Албена Павлова, подходиха с абсолютно уважение към нашия текст и не са променяли нищо", каза сценаристката Нели Димитрова.

Именно сценарият събира за пръв път пред камера Юлиан Вергов и дъщеря му - Алена. Така само за 19 снимачни дни мечтата за филмов живот на редовете с поезия се превръща в реалност.

"Петя на моята Петя" е филм, който е кауза за това как творчеството на едно ненавреме отишло си момиче да достигне до младите хора сега в България", допълни Димитрова.

"Младото поколение няма нужда да чупи стени, за да може да се бунтува. Може бунтарството да бъде по–тихо и някак си индивидуално само по себе си", каза Алена Вергова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!