„Виждаме подем на крайнодесните след изборите в ЕС. Това какво ни говори, нещо много важно - че непрестанно се говори за дясно екстремистки парти, при положение че по-голяма част от тези хора всъщност имат типични леви очаквания. Такива, които и в 30-те години в началото на фашизма и национал социализма имаха гражданите на Европа. Второ - всички не могат да бъдат поставени под един знаменател“.

Това каза в "Тази събота" историкът Петър Стоянович. Според него е важно да има ясно дефиниран бъдещ курс на Европа.

„Този курс трябва да е ясен геостратегически, да има различна икономическа политика, различна и преосмислена социална политика. Изтичането в социалната сфера на пари е чудовищно включително и в България. Мигрантската политика, с която аз като убеден европеец, напълно съм несъгласен, защото по този начин Европа и нашата цивилизация се променя драстично драстично", коментира още той.

"Меркел започна тази емигрантска вълна и показва, че от една страна, ние спазваме нашата политика на човеколюбивост, но от друга страна, начинът, по който това става, заплашва самите нас. Не може един човек, който мисли така, да му се казва - ти не си достатъчно европеец или ти не мислиш като нас в Брюксел", заяви още Стоянович.

"Просто не става така в политиката. Идва един момент, в който все пак ръководителят трябва да започне да мисли и от гледната точка на своите избиратели“, смята историкът.

По думите му вотът на тези европейски избори показва, че хората искат промяна, но забравят нещо много важно.

„Преди 15 години източноевропейските общества милееха за свободни граници и милееха за демократични ценности за подема и изведнъж избирателите отиват до урните и гласуват за точно обратното“, обясни Петър Стоянович.

Какво още коментира той - гледайте във видеото.